fbpx

Kmalu po Trumpovi napovedi umika iz iranskega jedrskega programa so Izraelci ubili devet iranskih vojakov

Foto: iStock

Vsaj devet iranskih vojakov je bilo ubitih v zračnih napadih Izraela na iranske vojaške tarče v Siriji, in sicer manj kot uro potem, ko je ameriški predsednik Donald Trump najavil, da se ZDA umikajo iz iranskega jedrskega sporazuma, s čimer je uresničil še eno izmed svojih predvolilnih obljub.

Napadi so sledili večjim napetostim, ki so se pojavile potem, ko so se pojavila poročila o “nepravilnostih” delovanja vojakov na njihovi meji s Sirijo.

Naročili so odprtje zaklonišč
Vladne obrambne sile so na Golanski planjavi nato naročile odprtje zaklonišč in mobilizacijo rezervistov. Do napada pa je prišlo uro potem, ko je Trump napovedal umik iz iranskega jedrskega sporazuma. Izraelski general Gadi Eizenkott je po navedbah britanskega Daily Maila preklical načrtovano srečanje na letni varnostni konferenci in se posvetoval z obrambnim ministrom Avigdorjem Liebermanom ter drugimi voditelji na področju nacionalne varnosti.

Foto: epa

Glede na to, da sta Iran in libanonski Hezbollah pomagala sirskemu predsedniku Bašarju al-Assadu, je Izrael pričel z izvajanjem ponavljajočih zračnih napadov nanje, z namenom, da bi ustavil formacijo libanonsko-sirske fronte proti severu. Potem ko je bilo v napadu 9. aprila letos ubitih sedem iranskih vojaških uslužbencev v sirski letalski bazi, je Iran napovedal, da se bo maščeval.

N. Ž.