Kmalu tudi na vaših krožnikih manj mesa? Nemška levica si prizadeva za en grižljaj dnevno

Foto: Freepik

O čemer se je govorilo pred dvema letoma, se zdaj dejansko dogaja. Nemčija želi omejiti uživanje mesa na 10 gramov dnevno oziroma le en grižljaj dnevno. Ta absurdna poteza je del nutricistične strategije s strani agrikulturnega ministra in levoliberalnih krogov, ki trdijo da je to koristen korak v boju proti podnebnim spremembam, vendar zveni prej kot določanje porcije obroka in še en način nadzora, ki sproža velik rdeč alarm za demokracijo.

Pred kratkim je nemški minister za kmetijstvo Cem Özdemir ponovno šokiral s svojim distopično izjavo oziroma napovedjo. Načrtuje zmanjšanje količine mesa, ki ga zaužijejo vsi prebivalci Nemčije, s čimer želi spremeniti strukturo prehrane s spremembo navad uživanja mesa, tako da bo okolju prijazno. Zavzemal se je za “jemanje hrane iz zelenih rastlin” in pozival k največjemu dnevnemu vnosu 10 gramov mesa na prebivalca, pišejo tuji mediji.

V levoliberalnih krogih v Nemčiji meso velja ne le za neuporaben, ampak tudi za škodljiv izdelek. Številni pripadniki zelene stranke Nemcev trdijo, da bi Nemci z odpovedjo mesu prispevali v boju proti podnebnim spremembam, vendar Nemških politikov tudi pri sankcijski politiki ne vodi človečnost. V Nemčiji so ta razmišljanja rezervirana za živali, ki jim vse bolj pripisujejo človeške lastnosti. Zaključek je naslednji: v Nemčiji je ravnovesje porušeno. Država je skrenila s poti prosvetljene misli.

O načrtu se bo glasovalo junija
Ta nečloveški načrt je bil uvrščen na dnevni red, zvezna vlada pa je predlog tudi sprejela. O načrtu bo glasovala junija. Načrt bo po predlogu kmetijskega ministra zaživel najhitreje konec letošnjega leta. Prvi bodo na udaru vrtci, javne menze in domovi za upokojence. Nemško združenje za prehrano (DGE) namerava revidirati smernice nemških prehranskih priporočil v upanju, da bo v Nemčiji sprožilo nacionalno gibanje za popolno opustitev mesa. Začelo se je z višanjem cen mesa, zaradi česar bi ljudje kupovali manj mesa, zdaj pa vse stremi k dobesedni prepovedi. Omejitev porabe mesa je vse prej kot koristna za ljudi, živalski proteini so ključni za pridobivanje holesterola, ki je gradnik naših celic, tudi možganskih. Najbolj ironično je to, da bi pravo hrano zamenjali z umetno, na koncu pa bomo jedli umetne pripravke iz konzerve, omejene na porcijo – praktično mačjo oziroma pasjo hrano.

Nemški minister za agrokulturo Cem Özdemir (foto: epa)

Ko podnebni aktivizem preide v idiotizem
Politiki želijo prisiliti Nemce, da sledijo temu, kar mislijo, da je prav in dobro. In za dosego teh kvaziplemenitih ciljev lahko svobodo tudi omejijo. Ni čudno, da Zeleni veljajo za “stranko prepovedi”. Dandanes jim ni trn v peti le nemška poraba mesa. Prav tako želijo urediti načine ogrevanja. Nafta in plin bosta v Nemčiji prepovedana na zakonodajni ravni. Nemci morajo svoje domove ogrevati z elektriko, s toplotnimi črpalkami. “Pomagalo bo podnebju”, pravijo Zeleni.

Vsi cilji so plemeniti in lepi: boj proti podnebnim spremembam, boj za dobrobit živali, boj za moralno dobro. Vendar je njihova izvedba premalo premišljena glede posledic, predvsem pa levoliberalni ideologi niso pripravljeni sklepati kompromisov, niti polemizirati, ko naletijo na odpor tistih, ki niso zadovoljni z njihovimi načrti. Tako so pri uresničevanju svojih grandioznih zamisli avtoritarni, totalitarni in nedemokratični. Levo-liberalna sredina, iz katere prihajajo Zeleni, demokracijo vedno ukine ali pa jo vsaj močno omeji, če začne delovati v nasprotju z izvajanjem liberalne ideologije. Meje dopustne razprave so presekane, cenzura je dobrodošla kot primeren način za zaščito svobode tiska in svobode govora, druga mnenja pa so takoj stigmatizirana kot “desničarska” ali “populistična”.

Precejšen del ljudi v Nemčiji resnično verjame, da če se bodo Nemci kot narod odpovedali mesu, se bo v svetu nekaj spremenilo. Če bodo Nemci nehali ogrevati svoje domove z nafto in plinom, potem se bo nekaj zgodilo s klimo. Vse to je zelo iracionalno, vendar v Nemčiji ne bo prišlo iz javnega diskurza. V domišljijskem svetu povprečnega nemškega državljana je trdno zasidrana ideja, da lahko le on reši svet. Nemci verjamejo v svojo vlogo zgleda za ves svet. “In naj nemška esenca zdravi svet” – ta slogan, ki ga je uporabljal nemški cesar Wilhelm II., je vpisan v kulturni DNK Nemcev. Težava vseh moralno pravilnih idej je njihova avtoritarna narava, ko gre za izvajanje. To nakazuje, da se je levoliberalna nemška buržoazija po duhu že zdavnaj spremenila v radikalne ekstremiste, ki za doseganje svojih ciljev ne izbirajo sredstev.

Ana Horvat