Ko se država boji lastnega naroda: Zimbabve prepoveduje posedovanje mačet

Foto: iStock

Režim zimbabvejskega predsednika Emmersona Mnangagwe z zakonom prepoveduje posest mačet na območjih, bogatih z zlatom. Odločitev naj bi bila posledica številnih ropov z mačetami oboroženih rudarjev.

Po padcu dolgoletnega zimbabvejskega samodržca Roberta Mugabeja se ponavljajo tiranske praske njegovega naslednika Emmersona Mnangagweja. Ta je namreč z zakonom prepovedal lastništvo mačet, kar je značilnost totalitarnih sistemov, ki se v strahu pred oboroženim narodom samozavarujejo s prepovedjo orožja.

Razlog za prepoved posedovanja mačet naj bi bilo po pisanju The Heralda več napadov in ropov na območju z zlatom bogatih rudnikov. Napadalci naj bi po poročanju oblasti z mačetami terorizirali tamkajšnje prebivalstvo, zato so poleg prepovedi mačet ustanovili tudi posebna hitra sodišča.

Prepoved orožja ne omeji kriminala
V zadnjih letih se poleg ZDA tudi v evropskih državah pojavljajo številne zakonske pobude omejevanja posesti strelnega orožja in celo hladnega orožja, kot so noži. Toda praksa kaže, da kriminalizacija le tega ne omeji terorističnih in drugih napadov kriminalcev, ki orožje posedujejo nezakonito.

Rok Kranjc