Ko se država boji lastnega naroda: Zimbabve prepoveduje posedovanje mačet

Foto: iStock

Režim zimbabvejskega predsednika Emmersona Mnangagwe z zakonom prepoveduje posest mačet na območjih, bogatih z zlatom. Odločitev naj bi bila posledica številnih ropov z mačetami oboroženih rudarjev.

Po padcu dolgoletnega zimbabvejskega samodržca Roberta Mugabeja se ponavljajo tiranske praske njegovega naslednika Emmersona Mnangagweja. Ta je namreč z zakonom prepovedal lastništvo mačet, kar je značilnost totalitarnih sistemov, ki se v strahu pred oboroženim narodom samozavarujejo s prepovedjo orožja.

Razlog za prepoved posedovanja mačet naj bi bilo po pisanju The Heralda več napadov in ropov na območju z zlatom bogatih rudnikov. Napadalci naj bi po poročanju oblasti z mačetami terorizirali tamkajšnje prebivalstvo, zato so poleg prepovedi mačet ustanovili tudi posebna hitra sodišča.

Prepoved orožja ne omeji kriminala
V zadnjih letih se poleg ZDA tudi v evropskih državah pojavljajo številne zakonske pobude omejevanja posesti strelnega orožja in celo hladnega orožja, kot so noži. Toda praksa kaže, da kriminalizacija le tega ne omeji terorističnih in drugih napadov kriminalcev, ki orožje posedujejo nezakonito.

Rok Kranjc

 • Ružla Čkapi

  Kako to saj je orožje namenjen lahko za obrambo pred roparji,…a ni produktivneje še več mačet prodati tudi tistim, ki branijo sebe ter lastnino?

 • freedomfighter

  Res grozno kaksno zatiranje…predsednik proba prepovedati nosenje orozja na krajih kjer je veliko zlata ker imajo pogoste rope drzava pa zivi od tega zlata…kaj vam se zdi bolje da ljudje kradejo na dnevni ravni…vcasih imam obcutek da ste ljudje vsi zmesani…na nasi meji bi pustili da policija strelja migrante ki krsijo zakon ilegalnega prehoda meje po drugi strani bi pa ljudem pustili da z macetami grozijo in kradejo…res ne vem ce vam lahko kdo pomaga pri vasih dvojnih merilih in totano nelogicnem razmisljanju…vec vampomeni pravica do nosenja hladnega orozja od varnosti

 • Olga101

  Podobnost s Slovenijo?

 • gabrijelobid

  Pri nas se je tudi že začelo…zaenkrat pri plastičnem orožju.