fbpx

Ko se socialisti približajo oblasti, strmoglavi vrednost obveznic, delnic, valute, investitorji bežijo

Trenutni Argentinski predsednik Mauricio Macri (vir: twitter)

V nedeljo, 11. avgusta, so v Argentini imeli tako imenovane preliminarne volitve, katerih namen je ugotavljanje, kdo vse lahko kandidira na predsedniških volitvah, ki se bodo odvijale 27. septembra. A potem, ko je na preliminarnih volitvah presenetljivo “zmagala” socialistična opozicija, so burno reagirali vlagatelji, argentinski peso pa je v enem dnevu izgubil 25 odstotkov svoje vrednosti.

Argentinski peso in delniški trg v državi je v ponedeljek zajela panika, potem ko je postalo znano, da trenutni desnosredinski predsednik Mauricio Macri v prvem krogu volitev ni zmagal.

Predsedniške volitve v Argentini potekajo v dveh krogih, prvi krog so tako imenovane preliminarne volitve, katerih namen je ugotavljanje, kdo lahko kandidira na “pravih” volitvah. Pogoj za kandidaturo je vsaj 1,5 odstotka vseh oddanih veljavnih glasov.

Rezultat volitev presenetil investitorje
A rezultati so tokrat presenetili. Po poročanju CNBC je na preliminarnih volitvah s 47,7 odstotka glasov zmagal levosredinski Alberto Fernandez. Na drugem mestu pa je s komaj 32,1 odstotka glasov končal trenutni predsednik Macri.

Mnogi so rezultat preliminarnih volitev razumeli kot referendum o Macrijevih varčevalnih ukrepih, ki jih je izvajal skozi svoj celoten prvi predsedniški mandat. A če analitiki trdijo, da Macri ne more zmagati na volitvah septembra, so obeti za Argentino še toliko slabši.

Peso je v ponedeljek doživel 30-odstotni padec vrednosti, na koncu dneva se je stanje stabiliziralo pri 15-odstotnem padcu vrednosti argentinske valute. Panika vlada tudi med investitorji. Strmoglavile so tako argentinske delnice kot tudi obveznice, to pa je tudi največji padec, odkar je Argentina leta 2001 padla v hudo ekonomsko krizo, posledica katere je bil bankrot.

Črne napovedi za Argentino
Macri trenutno zaostaja za 15,5 odstotka glasov. Do pravih volitev je še mesec in pol. Če bodo Argentinci ponovno izbrali levičarje na oblasti, bi to pomenilo beg kapitala, kar v argentinskem primeru pomeni še eno hudo finančno krizo.

Argentinski volivci si želijo spremembe. Po štiri letih Macrijeve politike zategovanja pasu je država še vedno v recesiji, inflacija pa presega 55 odstotkov. Macri je namreč zadnja štiri leta gasil požare, ki jih je v času svoje vladavine uvedla njegova predhodnica Cristina Kirchner. Ta je zdaj levičarska kandidatka za podpredsednico. A ob tem se pozablja, da so se ravno zaradi njenih ukrepov med letoma 2007 in 2015 investitorji v širokem loku ognili Argentine.

Ivan Šokić