fbpx

Ko si oblast v Venezueli krepi položaj s protesti, se spomnimo tudi slovenskih ‘vstaj’

Protestniki vdrli v venezuelski parlament (Foto: epa).

Po letu  1848 se je v venezuelski zgodovini drugič primerilo, da so parlament grobo napadli in ustavili delo poslancev. Ko je tokrat parlament  naznanil, da bodo nadaljevali s postopkom za referendum zoper venezuelskega predsednika Nicolasa Madura, so napetosti med vlado in opozicijo dosegle vrelišče. Gre za podpornike vlade in predsednika Madure, ki so napadli varnostnike in vdrli v parlamentarno dvorano.

Zasedanje parlamenta, v katerem ima večino opozicija, so prekinili prostesti, ko je opozicija razglasila, da “je prišlo do kršitve ustavnega reda in da se stanje prevezete oblasti nadaljuje, kar vodi vladni vrh s predsednikom Nicolasom Madurom na čelu.”

 Malo verjetno je, da bo kakršna koli prijava s strani parlamenta končala na sodišču, ki je v službi Madura in njegovih podpornikov. Protestniki so vlomili v parlamentarno dvorano, pokradli telefone opozicijskim poslancem, jih pretepali in uničevali zgradbo. Varnostniki so jih poskušali ustaviti, a jim ni uspelo, kot poročajo opozicijski parlamentarci.

Izredno sobotno zasedanje je bilo namenjeno razpravi o referendumu, saj je najvišji organ v Venezueli za nadzor volitev ustavil izvajanje postopka za referendum zoper Madura. V torek je vrhovno sodišče odločilo, da je prišlo do mnogih kršitev v zvezi z identiteto podpisnikov med poletnim zbiranjem podpisov za referendum. Drugi krog zbiranja podpisov naj bi se pričel v sredo.

Razmere kot namig na že videne situacije
Opozicija poskuša najti način, da bi se odkrižala vladavine Nicoalasa Madure, kar utemeljujejo s poglobljeno ekonomsko krizo in z velikim pomanjkanjem hrane in zdravil. Vse prebivalce pozivajo k vsesplošnim protestom po vsej deželi, saj jim vladajoča struktura preprečuje izvedbo referenduma – preko sodišč in z organiziranimi protesti.

Foto: epa.

Foto: epa.

Predsednik trenutno na službeni poti
Venezuelski predsednik Nicolas Maduro se trenutno nahaja na poslovnem obisku držav Bližnjega vzhoda, bogatih z nafto, da bi stabiliziral domače cene nafte. Za medije je Madura izjavil, da prizadevanja opozicije ne bodo uspela. Podobno je za medije izjavil Hector Rodriguez, vodja Madurove stranke v parlamentu.

Razmere so podobne našim: opozicija ima zakonito pravico do nadzora zakonodaje, ki se sprejema, in nadzora delovanja državnih organov ter tudi dolžnost, da to dejansko izvaja. Drug način je mobilizacija volivcev skozi referendum, saj še vedno velja, da ima oblast ljudstvo, tega uradno ni preklical še nihče. Očitno pa tudi to moti vladajoče, saj se pojavljajo  predlogi in načini, da bi se referendumom izognili.

Tudi ko referendum pokaže, da je volja ljudstva drugačna od vladajoče garniture, se to ignorira in se poskuša v prekratkem času predlog zakona ponoviti – ali po domače vsiliti. S tem pokažejo, da so na oblasti zaradi sebe in svojih potreb, ne pa v službi ljudstva, če se ozremo samo na probleme v zvezi z družinskim zakonikom. Da o plačanih in zrežiranih vstajah v času vlade opozicijskih strank niti ne govorimo!

A. B.