fbpx

[Video] Koalicija z nepovabilom na včerajšnjo večerjo v čast bodoči prvi dami ZDA Melaniji Trump dobila veliko zaušnico

Foto: Facebook

Donald Trump se je včeraj zvečer, tri dni pred prisego za ameriškega predsednika, odpravil v Washington in New York, kjer se je udeležil dveh glamuroznih zabav. Na eno so bili povabljeni njegovi največji donatorji in mednarodni diplomati. Na gala sprejem, ki je bil organiziran v čast bodoče prve dame ZDA Melanie Trump, ga sicer ni bilo, sta pa bila tam poleg slovenskega veleposlanika v ZDA Boža Cerarja, povabljena poslanca največje opozicijske stranke SDS Tomaž Lisec in Žan Mahnič, ni pa bil povabljen prav nihče iz vladajoče koalicije, kar predstavlja vidno zaušnico vrhu naše države, ki se je glede izvolitve Trumpa obnašala preveč pasivno, sploh glede na dejstvo, da je bodoča prva dama slovenskega rodu. 

Večerje, ki jo je organizirala Mednarodna organizacija pobratenih mest skupaj s slovenskim veleposlaništvom v ZDA, se bodoča prva dama ni udeležila, je pa po poročanju STA izrazila veliko hvaležnost glede organizacije dogodka v njeno čast.

Slovenska kultura je bila v ospredju
Po besedah poslanca Žana Mahniča, ki se je prireditve udeležil, so se lahko povabljenci na gala večerji seznanili s slovensko kulturo in kulinariko, saj so poslušali slovensko Golico, jedli pa so tudi slovensko orehovo potico in pili priznana slovenska vina in slovensko vodko.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Predsednik največje in hkrati tudi najstarejše slovenske organizacije v ZDA Kranjsko slovenske katoliške jednote (KSKJ) Rudolph Krasovec, ki je sofinancirala gala sprejem, je povedal, da so zelo ponosni, da bo Slovenka postala prva dama v Beli hiši in dodal: “Volitve včasih delijo ljudi, vendar Slovenci v Ameriki razumemo, da moramo stopiti skupaj, ker so naši predniki prišli iz težavnih razmer, da živijo v svobodi.”

Melania bo v Washington prispela v četrtek
Bodoča prva dama slovenskega rodu bo iz New Yorka v Washington prispela v četrtek, da se bo v petek udeležila inavguracijske slovesnosti, na kateri bo kot ameriški predsednik zaprisegel njen mož. V Washingtonu pa naj se ne bi zadržala dlje časa, saj se je odločila, da bo sinu Barronu v New Yorku delala družbo do konca šolskega leta.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Poslanec Lisec je izjavil, da je ponosen, ker bodoča prva dama ZDA prihaja iz njegovega rodnega kraja Sevnice in izrazil upanje, da bo večkrat obiskala Sevnico in Slovenijo. Poudaril je, da se je zaradi Trumpove izvolitve povečal obisk turistov v Sevnici, kjer so v odgovor na to pričeli pripravljati turistične brošure v angleškem jeziku.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Mahnič, ki se v teh dneh udeležuje tudi parlamentarne skupščine zveze NATO, je povedal, da ta dogodek predstavlja dobro priložnost za povezovanje in komentiral Trumpovo izjavo glede pomanjkljivega financiranja Zavezništva. “Na vrhu Nata 2014 smo se zavezali, da bomo do leta 2020 dva odstotka BDP namenili za obrambo, znotraj te strukture pa 20 odstotkov za investicije. Danes imamo 0,94 odstotka BDP za obrambo, za investicije pa 0,7 odstotka,” je za STA povedal Mahnič.

Dejstvo je, da je nepovabilo na gala dogodek zagotovo prizadelo slovenski politični vrh, na kar kažejo tudi govorice iz Državnega zbora, da naj bi Cerar zaradi nepovabila zahteval pojasnilo od zunanjega ministra Karla Erjavca. Dejstvo, da nihče iz vladajoče koalicije ni dobil vabila na tako pomemben dogodek, pomeni veliko politično in diplomatsko zaušnico. Slovenski politični vrh je namreč izgubil izjemno in edinstveno priložnost za promocijo države in za sklepanje diplomatskih in gospodarskih vezi. Videti je, kot da se samo v največji opozicijski stranki SDS zavedajo pomena krepitve transatlantskih odnosov.

Po sprejemu je odletel še na drug gala dogodek
Trump se je v torek sicer udeležil več zabav, na eni od njih se je odvijal gala dogodek z natančno določenim kodeksom oblačenja (“black-tie”), ki se ga je udeležilo 500 povabljencev, med katerimi je bilo 150 diplomatov in 300 Trumpovih največjih donatorjev in VIP gostov, poroča Wall Street Journal. Med navzočimi so bila po poročanju Daily Maila tudi nekatera velika imena: Daniel Snyder, lastnik profesionalne ameriške nogometne ekipe Redskins, igralec Jon Voight, senator zvezne države Alabama Jeff Sessions (eden izmed prvih politikov, ki je javno podprl kandidaturo Trumpa za ameriškega predsednika), kazinojski magnat Steve Wynn, upokojeni general Michael Flynn,  bivši župan New Yorka in Trumpov svetovalec Rudy Giuliani in izraelski ambasador v ZDA Ron Dermer.

Trump je nagovoril zbrano množico v razkošno opremljenem zgodovinskem avditoriju Andrew W. Mellon v Washingtonu in se v nagovoru zahvalil novoizvoljenemu podpredsedniku Miku Penceu in njegovi ženi Karen ter vsem prisotnim v avditoriju. V govoru je posebej omenil bodočega novega zunanjega ministra Rexa Tillersona in dodal, da je zelo ponosen na vse izbrane člane kabineta.

N. Ž.