fbpx

Koliko referendumov bo še potrebnih, da Velika Britanija izstopi iz EU?

Foto: epa

Liberalni demokrati nasprotujejo sprožitvi 50. člena Lizbonske pogodbe, ki bi pomenil začetek izstopa Velike Britanije iz Evropske unije, kot pogoj pa navajajo, da mora biti še drugi referendum na temo članstva v Evropski uniji.

“Ta vlada se zelo trudi, da bi sledila demokratičnim procesom, kadar jim to ustreza, vendar ne bo dala ljudem glasu za končni dogovor,” pravi Tim Farron iz stranke Liberalnih demokratov, ki so zahtevali, da britanska javnost izreče dokončni “da ali ne” za članstvo v Evropski uniji na še enem referendumu, sicer bodo glasovali proti sprožitvi člena 50. To je Farron objavil tudi na Twitterju:

Pozdravljajo odločitev sodišča
Prav tako pozdravljajo odločitev vrhovnega sodišča, da mora začetek izstopa Velike Britanije iz Evropske unije odobriti britanski parlament. Vlada torej ne more sprožiti 50. člena Lizbonske pogodbe brez predhodne odobritve parlamenta. Farron pri tem vidi možnost, da “ljudje dobijo glas, besedo pri tem, kaj se bo zgodilo.”

“Liberalni demokrati smo jasni,” pravi Farron, “zahtevamo, da h končnemu dogovoru prispeva glas ljudstva.”

Kljub končni odločitvi vrhovnega sodišča, pa se po podatkih Independenta sprožitev 50. člena ne bo zavlekla, ampak naj bi bila po načrtih izvedena do zadnjega marca letos.

Premierka Theresa May ima večino v spodnjem domu parlamenta, zato se ji za poraz ni treba bati. Večina poslancev, razen iz vrst Liberalnih demokratov, SNP in nekaterih laburistov, je že napovedalo, da postopka izstopa Velike Britanije iz Evropske unije ne bodo zavlačevali. Zapletlo bi se lahko le v zgornjem domu parlamenta, kjer torijci nimajo večine. BBC sicer navaja, da bi se tam lahko zgodil organiziran upor proti sprožitvi 50. člena.

M. S.