fbpx

Kolikšno odškodnino si Parler lahko obeta s tožbo Amazona?

Parler (foto: EPA)

Potem, ko je socialno omrežje, ki se je oglaševalo kot prijazno konservativcem v zadnjih dneh dočakalo neslavni konec, ko je več ponudnikov storitev čez noč prekinilo sodelovanje z njimi, zdaj tožijo Amazon, ker naj bo odločitev o prenehanju nudenja svojih storitev Parlerju bila motivirana s strani političnega sovraštva.

Zdaj že ugaslo socialno omrežje Parler, ki se je reklamiralo kot Twitter alternativa za konservativce je v ponedeljek, 11. januarja 2021, vložilo tožbo proti Amazonu. Spletnega giganta obtožujejo kršenja  zakonov o konkurenci.

“Ko je Twiter dva večera nazaj najavil, da bodo za stalno prepovedali dostop do njihove platforme predsedniku Trumpu, so konservativni uporabniki začeli množično bežati s Twitterja na Parler,” so po poročanju Breitbarta zapisali v tožbi. “Eksodus je bil tako velik, da je naslednji dan, včeraj, Parler postal najbolj nalagana brezplačna aplikacija na v Applovi spletni trgovini.”

https://twitter.com/getongab/status/1348962183510511617

To je bilo preden sta tako Google kot Apple iz svojih trgovin odstranila Parler, nakar je prišlo še do odpovedi sodelovanja z drugimi podjetji, katerih storitve je Parler uporabljal za svoje delovanje. Med slednjimi je tudi Amazon.

AWS navkljub klicem k nasilju na Twitterju s podjetjem ni prekinil sodelovanja
V tožbi so še zapisali, da je je podjetje Amazon Web Services (AWS), hčerinsko podjetje Amazona, kot razlog za suspenz Parlerja navedlo skrbi, da bi lahko preko socialnega omrežja potencialno spodbujali k nasilju, medtem ko je eden od največjih trendov na Twitterju v petek zvečer bil “obesite Mika Penca in AWS nima nikakršni načrtov, da bi zaradi tega suspendiral tudi Twitterjev račun.

Po mnenju Parlerja je razlog za takojšnjo prekinitev sodelovanja s strani AWS “politično sovraštvo”. Tožba obsega tako Amazon kot Twitter, Parler pa vztraja, da so bili kršeni zakoni o varovanju konkurence, Amazon pa naj bi ravno tako kršil pogodbo s Parlerjem, ki od AWS zahteva 30-dnevno obvestilo pred prekinitvijo nudenja storitev. Iz teh razlogov so pri Parlerju zaprosili za nujni odziv sodišča, ki naj razveljavi Amazonovo prekinitev poslovnega razmerja, saj bi na tak način to vodilo v konec Parlerja ravno v času, ko naj bi njegova popularnost eksplodirala.

Ivan Šokić