Köln: Policija z vodnim topom in solzilcem razgnala protestnike

Foto: epa

Policija v Kölnu je proti nasilnim protestnikom uporabila solzilec in vodni top. Danes so v Kölnu potekali trije protesti. Enega so organizirali skrajni desničarji, drugi je bil proti rasizmu in seksizmu, potekal pa je tudi mirni protest žensk proti spolnemu nasilju. Vsi protestniki, tudi tisti mirni, so se morali po ukazu policije raziti.

Na trgu pred železniško postajo v Kölnu so se, kjer je na Silvestrovo kakih tisoč moških, arabskih in severnoafriških korenin, napadalo in spolno nadlegovalo ženske, zbrali člani gibanja Pegida in stranke Pro Köln, ki nasprotujejo islamu in migrantom.

Zbralo se je 1700 “huliganov”
Po navedbah policije naj bi jih prišlo kakih 1700, od tega jih je bila približno polovica nasilnih. Po navedbah Pegide pa se jih je zbralo kar 3000. Obenem so nedaleč stran potekale protidemonstracije proti rasizmu, ksenofobiji in seksizmu.

Eni “Merklova ven!”, drugi “Nacisti ven!”
Desničarji so bili opremljeni z nemškimi zastavami ter napisi, kot sta “Rapefugees not welcome” (begunci-posiljevalci niso dobrodošli) in “Nemčija je preživela vojno, kugo in kolero, ali bo Merklovo?”. Vzklikali so “Merklova ven”. Protidemonstranti pa so odgovarjali z vzkliki “Nacisti ven”.

Do danes so na Kölnski policiji prijeli že 379 prijav za spolno nadlegovanje.

Zbrale so se tudi ženske in protestirale proti spolnemu nasilju
Že pred popoldanskimi protesti se je danes okoli poldneva pred kölnsko katedralo zbralo kakih 500 žensk, ki so mirno, a s precej hrupa izrazile svojo jezo zaradi spolnega nasilja. Nosile so napise, kot sta “Ne pomeni ne!” in “Zaščitimo ženske in otroke!”

A. R., STA