fbpx

Kolumbija ratificirala drugi mirovni sporazum

Mirovna pogajanja med kolumbijsko vlado in Farc-om (Foto: epa).

Kolumbijski parlament je ratificiral drugi mirovni sporazum med kolumbijsko vlado in največjo uporniško skupino v državi Revolucionarnimi oboroženimi silami Kolumbije (Farc). Prvega so volivci zavrnili z referendumom, saj je upornikom prinašal preveč ugodnosti, čeprav so v času uporniškega divjanja povzročili veliko škode, pobili več sto tisoč ljudi, ugrabljali, izsiljevali in preganjali ljudi z domov.

Predsednik države Juan Manuel Santos je za mirovna prizadevanja letos prejel Nobelovo nagrado za mir in tudi tokrat  je pohvalil začetek mirovnega procesa, v katerem bo več tisoč borcev Farca položilo orožje in zapustilo džunglo.  V šestih mesecih se bodo preselili v tranzitna območja, izročili orožje in oblikovali politično stranko. Mesta, ki jih bodo zapustili, bo posedla kolumbijska vojska, da jih ne bodo zasedli mamilarski karteli.

Štiri leta je sicer trajalo pogajanje za prvi sporazum, ki so ga podpisali 26. septembra, oktobra pa so ga volivci zavrnili, saj bi upornikom  npr. zagotovil sedeže v parlamentu. Drugi sporazum ni več tako radodaren, a vseeno prinaša ‘alternativni način kaznovanja’ upornikov, ki so obtoženi vojnih zločinov, kar pomeni, da ne bodo obsojeni na zaporne kazni. Glavni nasprotnik sporazuma je nekdanji predsednik države Alvaro Uribe.

Ratificirani sporazum je končal 52 let trajajoči konflikt, v katerem je umrlo 260.000 ljudi, 6,9 milijona pa jih je bilo razseljenih. Zaradi nestrinjanja so se pred kongresom oglašali protestniki sporazuma. Kolumbijo čakajo še pogajanja z manjšo uporniško skupino Nacionalne osvobodilne vojske (ELN). Dialog naj bi se nadaljeval 10. januarja.

A. B., STA