fbpx

Komaj nehal predsedovati, pa že mastno služi

Odhajajoči ameriški predsednik Barack Obama (foto: STA).

Barack Obama po opravljenih dveh predsedniških mandatih na vrhu ZDA že sklepa bajne pogodbe na račun svoje nekdanje funkcije. Za govor na zdravstveni konferenci, ki jo sponzorira bogato podjetje iz Wall Streeta, bo zaračunal kar 400 tisoč dolarjev.

Ameriški medij Breitbart poroča, da je nekdanji predsednik Obama bogato unovčil svojo nekdanjo funkcijo pri nalaganju denarja na bančnem računu. Septembra bo namreč govorec na neki zdravstveni konferenci, ki jo sponzorira finančna korporacija Cantor Fitzgerald, pri tem pa bo za en nastop prejel neverjetnih 400 tisoč dolarjev.

Znesek 400 tisoč dolarjev ga uvršča med največje zaslužkarje med nekdanjimi predsedniki in drugimi visokimi državnimi uradniki. Za primerjavo: nekdanji predsednik uprave ameriške centralne banke Ben Bernanke za en nastop računa med 200 tisoč in 400 tisoč dolarji, nekdanji sekretar za finance Tim Geithner 200 tisoč dolarjev, nekdanji predsednik ZDA George Bush pa za svoj govor izstavi račun za 150 tisoč dolarjev.

Velika zaslužkarja Bill in Hillary Clinton. (foto: epa)

Več kot odlično gre tudi zakoncema Clinton. Za Hillary je znano, da ima rada denar, za vsak nastop pa prejme okoli 200 tisoč dolarjev. Skupaj z možem Billom sta v letu 2015 zaslužila 10,6 milijona dolarjev, od tega 6,7 milijona samo z govori. Njuno skupno premoženje naj bi se v zadnjih 15 letih po nekaterih ocenah Forbesa povečalo kar za 240 milijonov dolarjev.

C. Š.