fbpx

Komične kamuflaže džihadistov, ki se poskušajo izmuzniti iraškim vojakom – oblečeni v ženske

Foto: twitter

Po uspešni osvoboditvi Mosula pred Islamsko državo v devet mesečnih bojih so v mestu še vedno njeni pripadniki, ki pa zdaj želijo pobegniti pred iraško vojsko. Džihadisti, ki so obtičali v mestu, se želijo izmuzniti vojakom tako, da se oblačijo v ženske. Satirične fotografije muslimanskih ekstremistov dokazujejo, da ti niso najbolj uspešni pri zakrivanju svojih identitet, saj imajo nekateri še vedno brade.

Na fotografiji moškega, oblečenega v žensko, ki so jo objavili iraški vojaki, je razvidno, da je pripadnik Islamske države vložil precej truda v svojo preobleko. Džihadist je imel na obrazu ličila, a je pozabil na svojo brado. Vojaki so takoj ugotovili prevaro, saj so bile jasno vidne moške poteze obraza in moška postava.

Druge fotografije dokazujejo, da je več džihadistov uporabilo to strategijo za poskus pobega in odhod iz Mosula, nekateri so imeli celo oblečene podložene modrčke, da bi zakrili svojo moško postavo.

Foto: Twitter

Iraški vojaki so po dolgih mesecih uspeli prevzeti mesto Mosul pred Islamsko državo. Nekoč uspešna soseska Iraka, ki jo zdaj sestavljajo predvsem ruševine, je prejela zadnji udarec od džihadistov v začetku julija. Njihov namen je bil obdržati regijo v oblasti. Udar je za seboj poleg ruševin pustil tudi ogromno mrtvih civilistov. Po osvoboditvi pa se znotraj mesta nahaja še veliko pripadnikov Islamske države, ki skušajo pobegniti pred iraško vojsko.

Foto: Twitter

Po podatkih iz programa Združenih narodov za ta naselja je bilo v zadnjih treh tednih napadov iz ene in druge strani uničenega skoraj tretjina starega mesta. V mestu je bilo v času vojne poškodovanih 10 tisoč stavb, od tega kar polovica v zadnjih dveh tednih. Ta številka je ugotovljena na podlagi satelitskih slik, kar pomeni, da je škoda najverjetneje še večja. Prebivalci mesta so zdaj prisiljeni na podlagi ruševin na novo vzpostaviti svoja življenja, za mnoge pa je prvi korak k varnemu življenju prečkanje reke Tigras preko začasnega mostu.

Veliko civilistov, katerih domovi so uničeni, se zdaj borijo z revščino in si ne morejo privoščiti najemnin za začasne domove, saj so ostali brez služb. Civilisti, ki so preživeli vojno, poročajo, da je bilo življenje pred osvoboditvijo grozno. Če niso hoteli umreti, so morali živeti po zahtevah džihadistov. Po besedah 31-letnega Mohamada Zuhairja je bilo življenje kot v peklu, ‘vzeli so nam vse‘, je dejal, ‘nismo imeli pravice imeti telefona ali nositi kavbojk, moški so morali imeti dolge brade‘. Tisti, ki so prekršili katero od pravil, so bili kaznovani s smrtjo. Ko je šla vojna proti koncu in je Islamska država izgubljala moč, je bilo pobijanje civilistov vedno pogosteje in brez razloga.

Britanski sirijski observatorij za človekove pravice je prejšnji teden sporočil, da je po informacijah voditeljev Islamske države njihov šef Abu Bakr al-Baghdadi mrtev, vendar tem izjavam iraški vojaki ne nasedajo. Pravijo, da bodo mirni, ko bodo sami ubili Baghdadija.

Foto: Twitter
Na sliki je vodja islamske države Abu Bakr al-Baghdadi

N. Š.