Komunist Maduro in islamist Erdogan združila moči v boju proti Izraelu

Foto: epa

Venezuelski diktator Nicolás Maduro se bo v Turčiji udeležil nujnega srečanja Organizacije za islamsko sodelovanje, ki predstavlja odziv muslimanskega sveta na besede ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bodo ZDA priznale Jeruzalem kot prestolnico Izraela. 

Madura je na srečanje povabil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je sklical sestanek z namenom, da bi organizacija predstavljala posebno opazovalko. Madurova socialistična vlada je bila namreč med tistimi v Južni Ameriki, ki je najglasneje protestirala ob Trumpovi razglasitvi, ta pa je prav tako napovedal, da bo Washington svoje veleposlaništvo preselil iz Tel Aviva v Jeruzalem.

Trumpova napoved po Madurovem mnenju pomeni napoved vojne arabskemu ljudstvu in muslimanom
V ponedeljek zvečer je Maduro napovedal, da se bo odpravil na današnje nujno srečanje Organizacije za islamsko sodelovanje. Na venezuelski državni televiziji je bilo po navedbah Breitbarta mogoče slišati, da bo na dnevnem redu srečanja soočenje z ameriškimi grožnjami proti Palestini. Maduro je ob tem poudaril, da je Trumpova napoved priznanja Jeruzalema kot glavnega mesta Izraela nezakonito in nerazumno. Po njegovem pomeni provokacijo in napoved vojne arabskemu ljudstvu, muslimanom in vsem dobrim ljudem na svetu.

Foto: epa

Nekateri še vedno obujajo ideje neuvrščenih
Poleg tega je Maduro pojasnil, da je bil na srečanje povabljen kot predsednik Gibanja neuvrščenih in dodal, da bo imel na srečanju vlogo, kjer bo ocenil vse, kar bo v povezavi s solidarnostjo Palestincev pred agresijo imperialistične vlade Donalda Trumpa in namero, da Jeruzalem prizna kot prestolnico Izraela. Tako se bo Maduro po navedbah turškega časnika Yeni Safaka pridružil voditeljem iz Afganistana, Azerbajdžana, Bangladeša, Indonezije, Palestine, Gvineje, Irana, Katarja, Kuvajta, Libije, Libanona, Somalije, Toga, Jordanije in Jemna.

Erdogan je nujni sestanek sklical po tem, ko je Trump izrazil napoved glede Jeruzalema in tega označil kot protiizraelski odziv na priznanje s strani arabskega sveta. “Glede na razvoj dogodkov, ki vplivajo na občutljivi status Jeruzalem, se je predsednik odločil, da bo sklical vrh voditeljev Organizacije za islamsko sodelovanje z namenom, da prikaže skupno akcijo islamskih držav,” je prejšnji teden napovedal predsednikov tiskovni predstavnik Ibrahim Kalin.

Foto: epa

Erdogan in Maduro vzpostavljata vse tesnejše stike med državama
Erdogan in Maduro sicer vzpostavljata vse tesnejše stike. Pro-Erdoganove publikacije namreč izražajo podporo Maduru pri njegovih trditvah, da so ameriški uradniki poskušali izvesti državni udar. Maduro pa si je oktobra vzel čas in turškega kolega obiskal v Ankari, kjer sta se srečala z namenom poglobitve obstoječih stikov.

N. Ž.