Komunistična Kitajska izvaja pravi genocid: Pokopališča Ujgurov zravnava z zemljo, da bi bilo vse skupaj bolj civilizirano!?

Foto: epa

Komunistična partija Kitajske si je drznila oskruniti in uničiti na ducate pokopališč muslimanskih Ujgurov v zahodni provinci Xinjiang z namenom, da bi ustvarila, kot sama pravi, civilizirana območja. Kitajska je ujgurske rituale pokopavanja nadomestila z upepeljevanji, ki jih nadzira komunistična partija v centrih za opravljanje pokopov, pri tem pa je prepovedano izvajanje verskih dejavnosti, ki so povezane s preminulo osebo. Ujguri in aktivisti Kitajsko obtožujejo, da ta poskuša povsem izbrisati zgodovino etnične manjšine in jo izkoreniniti iz domovine. 

Daleč od tega, da je to edina oblika terorja nad Ujguri, Kitajska je namreč zgradila na na tisoče koncentracijskih taborišč v Xinjiangu z milijoni Ujgurov. Pri tem pa je taborišča uporabila kot izgovor, čemu so zasebne pokope nadomestili centri za opravljanje pokov, in ob tem zatrdili, da je to nujen ukrep, saj naj ne bi bilo na voljo dovolj mladih moških, ki bi prenašali trupla in izvajali pokope.

Preživeli v koncentracijskih taboriščih pravijo, da Peking nad Ujguri, Kazahstanci, Kirgizijci in drugimi pripadniki manjšin izvaja kršitve človekovih pravic in grozodejstva, kot so umori, posilstva, prisilne sterilizacije in odvzeme organov. Uporaba vladne sile za ubijanje, sterilizacijo ali posilstvo ljudi ustreza mednarodni pravni definiciji Združenih narodov genocida.

Foto: epa

Človeški posmrtni ostanki kar ležijo naokoli
Novinarji AFP-ja so obiskali 13 uničenih pokopališč v Xinjiangu in poročali, kako so našli človeške posmrtne ostanke nepremišljeno raztresene čez prazne parcele, kjer so bile nekdaj grobnice. Lokalni uradniki so zavrnili pomisleke glede nespoštovanja mrtvih in zanikali, da so kosti človeške. Pri tem je potrebno omeniti, da so znanstveni viri AFP potrdili, da najdeni kostni fragmenti res pripadajo ljudem. Novinarska agencija je našla dokaze o uničenju vsaj 45 ujgurskih pokopališč.

V Urumqi, regionalni prestolnici, je bilo pokopališče v bližini mednarodnega letališča povsem izbrisano, da bi odprli pot za nov urbanistični projekt. V Shayarju, kjer je lokalna vlada zgradila nova pokopališča v bližini nekaterih starih grobov, je eden izmed uradnikov povedal, da je do tega prišlo zaradi namenom “standardizacije”. Obnovljena deli naj bi prihranili prostor, zaščitili ekosistem in prispevali k večji civiliziranosti. “Nova pokopališča so standardizirana, čista in so primerna za prebivalce,” je po poročanju Breitabarta povedal Kadier Kasimu, namestnik direktorja Shayarjevega urada za kulturo.

Foto: Twitter

Družine Ujgurov so pogosto več generacij pokopane na istem pokopališču, kar pomeni, da pokopališča predstavljajo nekakšne zgodovinske mejnike, kjer se lahko posamezniki seznanjajo s svojim rodoslovjem in kulturo. Ujgurska islamska tradicija narekuje, da imajo družine možnost čiščenja telesa, nato sledi molitev, preden na koncu pokopljejo osebo skupaj s svojimi predniki. Ujguri, katerih pokopališča so bila uničena, so za AFP povedali, da menijo, da je komunistična partija sprožila kampanjo, da jih povsem izbriše iz kitajske zgodovine. Daleč od Pekinga se je namreč ujgurska identiteta izrazito razvila v Xinjiangu in ima malo skupnega s prevladujočo kitajsko kulturo Han v preostalem delu države. Pentagon ocenjuje, da je  v koncentracijskih taboriščih trenutno zaprtih kar tri milijone Ujgurov.

Hana Murn

 • Olga101

  Ni treba na Kitajsko! Slovenija je posejana s 600 morišči izvensodno pomorjenih ljudi, od dojenčkov, nosečnic pa do starcev! Je to kaj drugače?!!

  • murgl

   ista ideologija, bratje v zločinu.

 • Andrej

  Glede na število Kitajcev in Slovencev je odstotkovno pri nas bilo bistveno huje.

 • Hribouc

  BOJKOT SVETOVNIH NORCEV!

  NE KUPUJEM MADE IN CHINA !

 • etrusk

  Poznam grobišče pomorjenih in zaklanih 6500 otrok , žena in starčkov , sedaj tam raste le plevel in grmovje , smo kaj drugačni.

  • Oliva

   Ali pa zazidani bloki, v enem takih jaz živim, žal.

 • Garbage man

  Tudi kitajčke je EU uvažala, tako kot sedaj muslimančke že 20 let nazaj

 • freedomfighter

  Ja pa a to bralcem nove 24 ni vsec…pritozujete se kaj delajo kitajci z muslimani ceprav bi sami najbrz ravnali se dosti huje

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!