fbpx

Komunistična oblast hongkonškemu aktivistu prepovedala kandidaturo na volitvah

Aktivist Joshua Wong. (Foto: epa)

Vidni aktivist gibanja za več državljanskih pravic v Hongkongu Joshua Wong je danes sporočil, da so mu oblasti prepovedale kandidaturo na skorajšnjih lokalnih volitvah. 23-letnik, ki je bil tudi med voditelji prodemokratičnih protestov leta 2014, je odločitev označil za politično.

Vlada Hongkonga je, ne da bi navedla ime, sporočila, da so prepovedali kandidaturo zaradi zavzemanja za samoodločbo te nekdanje britanske kolonije, poroča britanski BBC. Wong je dodal, da je edini kandidat, ki so mu doslej prepovedali kandidaturo na novembrskih volitvah. Pred odločitvijo sodišča so Wonga volilni uslužbenci trikrat zaslišali, še posebej glede njegovih stališč o neodvisnosti Hongkonga.

Wong je danes vlado obtožil političnega preverjanja in izbora, zaradi česar so mu odvzeli pravico do kandidature na volitvah. Odločitev sodišča po njegovi oceni dokazuje, “kako Peking manipulira volitve v Hongkongu preko politične cenzure,” poroča nemška tiskovna agencija dpa. Wong je sicer generalni sekretar politične stranke Demosisto, ki se zavzema za pravico do samoodločbe Hongkonga. V javnosti je postal znan kot eden vodij Gibanja dežnikov, ki je leta 2014 organiziralo množične proteste za ohranitev demokracije v Hongkongu.

“Če smo v novi hladni vojni, je Hong Kong potem novi Berlin …”

Tiskovni predstavnik hongkonške vlade je v podporo odločitvi sodišča sporočil, da samoodločba ali podpora neodvisnosti Hongkonga nista v skladu z ustavo in pravnim statusom te posebne administrativne regije Kitajske, še poroča STA.

Rok Kranjc