fbpx

Konec izbruha ebole v Gvineji

Foto: epa

Svetovna zdravstvena organizacija je razglasila, da v Gvineji ni več ebole. Zadnji in doslej najhujši izbruh smrtonosne hemoragične mrzlice, ki je terjal več kot 11.300 življenj, se je pred dvema letoma začel prav v tej revni državi na zahodu Afrike.

WHO je konec bolezni v Gvineji danes razglasil, ker v tej državi 42 dni niso zabeležili nobenega novega primera okužbe s smrtonosnim virusom.

Kot je ob tem poudaril direktor WHO za Afriko Matshidiso Moeti, je s tem konec okužb v vseh treh zahodnoafriških državah, v katerih je razsajala ebola. Poleg Gvineje sta to še Liberija in Sierra Leone, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Pomembno je hitro odkritje novih primerov okužbe
V Gvineji se začenja 90-dnevno obdobje okrepljenega nadzora, katerega cilj je zagotoviti hitro odkritje morebitnih novih primerov okužbe in s tem preprečitev širjenja bolezni. Tudi v letu 2016 bo WHO podrobno spremljala razmere tako v Gvineji, kot v Liberiji in Sierri Leone.

Po ugotovitvah Svetovne zdravstvene organizacije se je najhujši izbruh ebole od odkritja tega virusa leta 1976 začel v vasi Gueckedou v Gvineji konec decembra 2013. Od tam naj bi se prek potnikov razširil v sosednji Liberijo in Sierro Leone, nato pa predvsem prek letalskega prometa še v sedem držav, ki pa so bile prizadete občutno manj.

V Gvineji, Sierri Leone in Liberiji so zabeležili 99 odstotkov vseh primerov okužbe z ebole, ki je terjala skupaj 11.300 mrtvih. Okužilo se je 29.000 ljudi.

N. K, STA