Konec lepega življenja na račun nafte – Savdska Arabija uvaja davke

Nafta v Savdski Arabiji (Foto:epa)

Savdska Arabija je uvedla davek na dodano vrednost (DDV) z odobritvijo Mednarodnega denarnega sklada (MDS), ki označuje konec življenja brez DDV v zalivskih državah. Bahrajn, Kuvajt, Oman, Katar, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati so tako vsi uvedli davek na tobak in gazirane pijače.

V drugih zalivskih državah pričakujejo, da jim bodo sledili in uvedli DDV v začetku prihodnjega leta. Mednarodni denarni sklad pričakuje, da bodo države z uvedbo DDV povečale svoje prihodke. Davek na tobak se bo s sedanjih 50 povečal na 100 odstotkov, enako povišanje velja za energijske napitke in sode nafte.

V brezcarinskem obdobju se je cena nafte prepolovila. Cena sodčka surove nafte je bila leta 2014 114 dolarjev, trenutno pa je nekaj več kot 55 dolarjev. Lani je največja svetovna izvoznica surove nafte Savdska Arabija napovedala varčevalne ukrepe. Med drugim so zaustavili velike infrastrukturne projekte, zamrznili plače javnim uslužbencem, ministri pa prejemajo zgolj povprečne plače.

Rekordni proračunski primanjkljaj 98 milijard dolarjev v letu 2015 so lani v Savdski Arabiji znižali na 79 milijard. Proračunski primanjkljaj je posledica strmega padanja cen nafte. Prihodke za uravnoteženje proračuna do leta 2020 bodo povečali z novimi rezi v subvencijah za gorivo, piše RT.

B. J.

 • stajerc5

  “…davek na tobak in gazirane pijače…”
  Ahaaahhaaaaahaaaaa, ti ubozeci ubogi, a bodo prisli cez mesec…?
  Ahahahaaaa…

 • Olga

  Čimprej se energetsko osamosvojimo in ne podpirajmo teroristov in njihovih plačnikov!

  • Franc Šink

   Ne sekiraj se.Nove tehnologije so na pohodu.Pili bodo lastno nafto.

   • Olga

    Komaj čakam! Nafta jim je udarila v glavo!

   • FRANC3

    Čez 30 let bodo Arabci spet preganjali kamele.
    Hitro bo minila doba blagostanja za nič truda.

 • tarantela

  Poskrbljeno za šejke!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!