fbpx

Konec mirovnega sporazuma med Ukrajino in Rusijo?

Krhanje odnosov med Ukrajino in Rusijo se nadaljuje (foto: iStock).

Odnosi med Rusijo in Ukrajino se znova zaostrujejo. Ukrajinska vlada je vsem ruskim letalskim družbam prepovedala letenje v ukrajinskem zračnem prostoru. Za takšen ukrep so se odločili po napovedi Rusije, da bo Ukrajini ustavila dobavo plina.

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je danes na seji vlade sporočil, da vsem ruskim letalskim prevoznikom prepovedujejo prečkanje ukrajinskega zračnega prostora. Ukrep je po njegovem upravičen, saj bi lahko Rusija nebo nad Ukrajino izrabila za “provokacije”. Po besedah Jacenjuka gre za vprašanje nacionalne varnosti njihove države, z omenjenim ukrepom pa le odgovarjajo na agresivna dejanja Rusije.

Rusiji očitajo podporo separatistov na vzhodu Ukrajine
Ukrajina je sicer že oktobra večini ruskih letalskih prevoznikov prepovedala lete v državo, čemur so nemudoma sledili povračilni ukrepi Moskve, a zgolj preleti Ukrajine oziroma uporaba njenega zračnega prostora so bili do danes dovoljeni. Ukrajina in njene zahodne zaveznice prav tako Rusiji očitajo, da aktivno podpira separatiste na vzhodu Ukrajine. Zaostritev odnosov je spremljala uvedba različnih sankcij tako Zahoda proti Rusiji kot obratno.

Nič več izvajanja mirovnega sporazuma
Potem ko so se razmere na vzhodu države septembra in oktobra letos relativno umirile – najbolj od začetka konflikta pred letom in pol – in sta sprti strani načeloma izvajali mirovni sporazum iz Minska, v zadnjem času od tam znova poročajo o spopadih in smrtnih žrtvah.

Moskva je v preteklosti že prepovedala prodajo številnih ukrajinskih proizvodov, zdaj pa grozi, da bo – če bo z januarjem v skladu z načrti stopil v veljavo prostotrgovinski sporazum med EU in Ukrajino – v celoti prepovedala uvoz hrane iz Ukrajine.

N. K. , STA