fbpx

Konec naše zasebnosti: Europol razvija sisteme, s katerimi bodo lahko državljanom članic EU vdirali tudi v najbolj zaščitene aplikacije

Foto: iStock

Evropska unija želi državam članicam omogočiti načine, kako brez dovoljenja vohljati za svojimi državljani. Europol iz tega razloga že razvija “trojance”, s katerimi bodo lahko dostopali do elektronske pošte, videokomunikacij in zakodiranih sporočil na računalnikih in pametnih telefonih.

Evropska unija iz dneva v dan vedno bolj spominja na novo nastajajočo policijsko državo. Začelo se je z željo po oblikovanju skupne vojske, nadaljevalo z omejevanjem svobode govora v imenu “avtorskih pravic” v Evropskem parlamentu, dokler niso zdaj prispeli do točke, kjer Europol po poročanju Matthiasa Monroya razvija “trojance”, s katerimi bodo dobili neavtoriziran dostop do posameznikovih e-mailov, videoklicev in drugih kodiranih sporočil v aplikacijah tipa Whatsapp. Nekatere aplikacije so bile do sedaj varne pred vdori obveščevalnih služb.

Preiskovalci bi morali imeti možnost vdreti v zasebne telefone in računalnike ter naložiti programsko opremo, ki bo znala brati zakodirana sporočila, je potrdil državni sekretar nemškega ministrstva za notranje zadeve dr. Markus Kerber.

Začelo se je s terorizmom, končalo se bo z zlo mislijo
Trojanci so namenjeni neavtoriziranemu dostopu do posameznikovih e-mailov, aplikacij za sporočanje, kakršne so Whatsapp, Telegram, Signal, in videotelefonije s Skypom. Policija bi tako lahko zbirala podatke na podlagi tako imenovanih zajemov zaslona ali tekstovnih datotek, ki jih uporabniki ne bi niti zaznali.

Nemški sekretar na ministrstvu za notranje zadeve dr. Markus Kerber

Europol trenutno skupaj z nemškim ministrstvom za notranje zadeve izvaja poizvedbo za primerne hekerske programe. Več izdelovalcev je bilo vabljenih, da predstavijo svoje programe. Izpostaviti velja FinFisher iz Münchna, izraelski Cellebrite in italijanski Hacking Team.

Čeprav naj bi bila tehnologija sprva uporabljena zgolj v boju proti terorizmu in še posebej proti resnim zločinom, se je mejna vrednost za primere, v katerih lahko organi pregona dostopajo do posameznikovih zasebnih sporočil, v Nemčiji občutno znižala. Tako je nemška tajna policija (BfV) zahtevala razširitev parametrov, ki bi jim dovoljevali vdiranje v zasebno komunikacijo nemških državljanov tudi v primerih, ko ne gre za terorizem ali resne zločine.

Trojanci kot odgovor oblastnikov na uvedbo 5G tehnologije
Oblasti naj bi se bale vpeljave standarda 5G za mobilno telefonijo, ki naj bi bila odporna na prisluškovanje. S trojanci lahko po drugi strani ta problem zaobidejo. Europol naj se ne bi sam posluževal trojancev, temveč bi programsko opremo za vohunjenje za državljani držav članic EU zgolj dal na razpolago državam članicam EU in jim svetoval glede rabe aplikacije.

Europol bo tako odgovoren za dekripcijo digitalnih naprav, oblasti držav članic bodo tako lahko poslale zasežene trde diske, mobilnike in ostale naprave za shranjevanje v Haag na forenzično preiskavo. Za izpolnjevanje teh novih nalog je Evropska komisija policijski agenciji podelila 5 milijonov evrov in odprla 19 novih delovnih mest. Ravno tako je EU dala pol milijona evrov na razpolago državam članicam z namenom urjenja “strokovnjakov”. Vzpostavili naj bi se novi centri, Europol pa naj bi koordiniral hackerske napade na posameznike s strani oblastnikov držav članic EU.

Ivan Šokić

Komentarji so onemogočeni.