Konec Nemčije, kot smo jo poznali: Nova semaforna koalicija pod vodstvom SD načrtuje oglaševanje splavov, preprosto menjavo spola, zmanjšanje vloge Cerkve in zaščito Islama

Datum:

Nova nemška “semaforna” koalicija, sestavljena iz Socialdemokratov, Zelenih in liberalcev (FDP), načrtuje velike spremembe družinske in socialne politike, ki bodo imele daljnosežne posledice za nemško družbo, poroča spletni portal Domovina. Da se v Nemčiji dogaja revolucija, je moč sklepati iz zapisanega v pred kratkim osnovani koalicijski pogodbi, kjer so svoje mesto našli projekti, ki jih je doslej blokirala desnosredinska koalicija krščanskih demokratov in krščanskih socialistov (CDU/SPD). 177-stranska koalicijska pogodba pod motom »Upati si več napredka« tako med drugim predvideva sprostitev oglaševanja splavov in preprosto menjavo spola, širjenje dostopa do umetne oploditve, prepoznavanje »novih oblik družine«, vloga Cerkve se bo predvidoma zmanjšala, okrepila pa vloga islamske skupnosti, poroča spletni portal Domovina, ki kritično ocenjuje zlasti napovedan konec prepovedi oglaševanja splavov in enostavno menjavo spolov.

“Zdravniki bi morali imeti možnost posredovati javne informacije o splavih, ne da bi se morali bati sodnega pregona,” po navedah Domovine piše v koalicijski pogodbi. Prav tako naj bi nova semaforna koalicija načrtovala tudi odpravo zakona o transseksualnosti, ki ga imajo transseksualci za diskriminatornega. Zamenjal naj bi ga “zakon o samoodločbi”. Po njem bi bila sprememba spola v prihodnosti mogoča brez strokovnih mnenj. Posameznik bo spol predvidoma lahko zamenjal na matičnem uradu.

Do umetne oploditve tudi samske ženske in istospolni
Da je neizbežna revolucija na področju družinske politike, če seveda to krščanski demokrati ne bodo preprečili s kakšnim referendumom, nakazuje želja zmagovite stranke Socialnih demokratov, da bi tudi istospolni pari lahko “v dogovoru z zakonitimi starši” postali skrbniki otrok. V tem duhu vlada načrtuje tudi dvojni porodniški dopust za lezbijke.

“Če se otrok rodi v zakonu dveh žensk, sta obe samodejno zakoniti materi otroka, razen če ni dogovorjeno drugače,” po navadbah Domovine piše v koalicijski pogodbi. Prav tako načrtujejo sprostitev omejitev za dostop do umetne oploditve, ki naj bi bila po novem dostopna ne glede na zdravstveno stanje, zakonski status ali spolno identiteto. Tako bi bil postopek dostopen med drugim tudi za istospolne pare in samske ženske. Poleg zakonske in partnerske zveze pa naj bi imeli v prihodnje tudi prijatelji možnost prevzema pravne odgovornosti drug za drugega.
Večja bo vloga očetov, večje pa tudi pravice otrok.

Po odločitvi dolgoletne nemške kanclerke Angele Merkel, da se umakne iz politike, so Krščanski demokrati v Nemčiji izgubili oblast. (Foto: epa)

Neporočeni očetje bodo skupno skrbništvo po novem lahko pridobili z enostransko izjavo. Če bo mama temu nasprotovala, se bo morala obrniti na družinsko sodišče. Spodbujali bodo tudi skrb obeh partnerjev za skupne otroke po ločitvi, poseben poudarek bo dan večji vlogi očetov. Načrtujejo tudi uvedbo dvotedenskega plačanega dopusta za očete po rojstvu otroka, podaljšuje se tudi starševski dopust in bolniški stalež ob otroških boleznih.

Kritike skrbi tudi namera koalicije vpisati otrokove pravice v ustavo, pri čemer so glasne tudi kritike glede kratenja starševskih pravic in pretiranega vpletanja države v vzgojo. Načrtovana je tudi uvedba celodnevnega varstva vrtčevskih in osnovnošolskih otrok in posebna socialna pomoč za otroke. Prav tako je v koalicijski pogodbi znižanje volilne starosti na zveznih in evropskih volitvah na 16 let in legalizacija konoplje – pod nadzorom, za odrasle in prek licenciranih trgovin. Načrtovan je tudi dvig minimalne plače na 12 evrov na uro (trenutno znaša 9,60 evrov na uro).

Semaforna koalicija bi delno legalizirala konopljo. Slika je simbolična. Foto: iStock

Migrantska politika strožja od pričakovanj migrantov
Očitno je nemška izkušnja z velikim migrantskim valom jeseni leta 2015 in posledice, ki jih je ta pustil v nemških mestih, tako močna, da tudi nova semaforna koalicija ne namerava migrantskih tokov sprostiti. Čeprav si migrantov želijo, saj Nemčija letno potrebuje 400.000 (kvalificiranih) delavcev, pa zagovarjajo učinkovito zaščito zunanjih meja EU. Med drugim bo po napovedih poenostavljen postopek pridobitve nemškega državljanstva. Naturalizacija bi morala biti po novem možna po petih letih, s posebnimi integracijskimi dosežki pa po treh letih. Azilne postopke naj bi pospešili, hkrati pa si prizadevajo tudi za dosledno izvajanje deportacij zavrnjenih prosilcev, nekaj, kar so sicer Socialni demokrati v preteklosti večkrat javno kritizirali.

Stranke koalicije se zavzemajo za razvoj EU v smer federalizma, decentralizirano organiziranost po načelu subsidiarnosti. Želijo si tudi odločnejšega ukrepanja ob kršitvah na področju vladavine prava (za Poljsko in Madžarsko) in krepitev Evropskega sodišča.

Veliki migrantski val jeseni leta 2015, katerega cilna destinacija je bila Nemčija, je šel tudi čez Slovenijo. Foto: STA

Oddaljevanje od Cerkve in približevanje islamski skupnosti?
Spletni portal Domovina poroča tudi o spremembah v odnosu do Cerkve. Tej je v koalicijski pogodbi namreč namenjenega dvakrat manj prostora kot na primer športu. Nemški cerkvi se tako obeta manj državne pomoči, njena vloga v družbi se bo predvidoma še zmanjšala. Če je bilo vprašanje verske svobode in preganjanja kristjanov po svetu za prejšnjo vlado eno od pomembnih področij politike človekovih pravic, se v novi koalicijski pogodbi sploh ne pojavi. Je pa posebna zaveza zaščite namenjena judovski in muslimanski skupnosti. Po drugi strani pa je bistveno nižja prioriteta nove vlade boj proti islamskemu ekstremizmu.

T. F.

Sorodno

Zadnji prispevki

Francija usposobila 10.000 ukrajinskih vojakov

Francija je od začetka ruske invazije na Ukrajino usposobila...

Vlada odkrito sponzorira Hamasove pomagače

Z besedami, ki jih je Robert Golob izgovoril ob...

[Dokument] Ministričino cenzurirano poročilo kaže s prstom na SD in podrejene

Dominika Švarc Pipan, pravosodna ministrica v odhodu, je objavila...

Med obtoženimi za atentat tudi predsednikova žena

Haitski sodnik Walther Wesser Voltaire je za atentat na...