fbpx

Konec Ruskega terorja v Ukrajini?

Foto: YouTube

Rusija in Ukrajina sta sporazumno umaknili preostale tanke, topništvo in malte iz območja bojne fronte, kar naj bi pomenilo konec vojne in terorja nad Ukrajino.

Sporazum za umik vojaških sil iz trideset kilometrov dolge varne cone naj bi bil posledica srečanja Vladimirja Putina in Peta Porošenka v Parizu, kjer so svetovni voditelji odločali o reševanju problemov zunanje politike, v ospredju pa je bila poleg Ukrajine tudi Sirija.

Dogovor, za umik ruskih vojaških sil iz ukrajinske meje je bil sprejet v Minsku, obe strani pa sta imeli devetintrideset dni časa za izvedbo dogovora na svoji strani meje. Vendar, pa sporazum ni nov, sprejet je bil že v februarju.

Dokler ne bo pokopan zadnji vojak
Čeprav so se vojaške sile umaknile, pa Andrei Lysenko, tiskovni predstavnik ukrajinske vojske sporočil, da v Ukrajini ne bodo priznali konec ruskega terorja, dokler ne bo pokopan zadnji vojak. Dodal je, da je govoriti, da to pomeni konec vojne, nevarno in nezrelo. Meni, da bi moral umik ruskih sil potekati pod strogim nadzorom Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi OVSE.

Sprejetje tega dogovora se glavnemu pogajalcu za Donetsko ljudsko republiko v Minsku zdi Denisu Pushilinu zdi zelo pozitiven korak v pravo smer za zgladitev konflikta med Ukrajino in Rusijo.

Ubitih osem tisoč ljudi
V sedemnajst mesecev trajajoči vojni, je bilo ubitih okrog osem tisoč ljudi. Začela se je, ko so pro-ruski separatisti zavzeli vladne stavbe v vzhodni Ukrajini, temu pa je sledila revolucija in odstavitev bivšega ukrajinskega predsednika Janukoviča.

Ukrajina obtožuje Rusijo, ki je pro-ruske separiste zalagala z orožjem in jih nudila finančno podporo, za nastalo več kot enoletno vojno. Rusija te obtožbe zanika.

T. O.