fbpx

Konec tradicionalnega prijateljstva med Severno Korejo in Kitajsko? Severnokorejski državni medij z neposredno kritiko nad svojo sosedo

Foto: epa

Severnokorejski državni medij je podal redko neposredno kritiko Kitajske in sporočil, da komentarji kitajskih medijev glede poziva k strožjim sankcijam zaradi jedrskega programa Pjongjanga ogrožajo odnose s Pekingom in prispevajo k poslabšanju napetosti. Pomeni to morda začetek krhanja prijateljstva med Severno Korejo in Kitajsko?

Komentar, podan s strani uradne Korejske centralne tiskovne agencije, se nanaša na nedavne komentarje kitajskega China’s People’s Daily in Global Times, za katera ta navaja, da sta splošno znana po tem, da predstavljata uradno držo in stališče kitajske vlade. Korejska stran je poudarila, da bo imelo tovrstno ravnanje negativne posledice na korejsko-kitajske odnose.

Foto: iStock

Na obzorju so nove sankcije
ZDA so pritisnile na Kitajsko, ki predstavlja tradicionalnega glavnega zaveznika severnokorejskega režima, in jo pozvale, naj uporabi svoj vpliv glede severnokorejskega jedrskega programa. Diplomati po navedbah Reutersa navajajo, da naj bi med Washingtonom in Pekingom potekala pogajanja glede možnosti za uvedbo strožjega odziva  s strani Varnostnega sveta Združenih narodov v obliki novih sankcij kot odziv na ponavljajoče se izstrelitve raket s strani Severne Koreje.

Foto: STA

Severna Koreja poziv kitajskih državnih medijev glede opustitve izvajanja jedrskega programa komentira kot objestno kršitev neodvisnih, legitimnih pravic Severne Koreje in njenih višjih interesov ter dodaja, da ta predstavlja grožnjo za dober odnos s sosednjo državo, za katerega je značilna dolga zgodovina in tradicija prijateljstva.

Po navedbah korejske strani se država ne bo odločila za opustitev ali spremembo jedrskega programa, saj naj bi bil ta pomemben za obstoj in razvoj države. “Severna Koreja ne bo nikoli na prosila za ohranitev prijateljskih odnosov s Kitajsko.”

N. Ž.