fbpx

Konflikt se nadaljuje: Severnokorejska satelita burita duhove v ZDA

Space Station Deploys Solar Panels. 3D Scene. (NASA IMAGES NOT USED!)

Nad Združenimi državami Amerike krožita severnokorejska satelita in povzročata nelagodje pri ameriški vojski. Vodja ameriških varnostnih sil opozarja na morebiten napad z elektro magnetskimi pulzi.

Vodja ameriške nacionalne varnostne namenske sile dr. Peter Vincent Pry je izpostavil grožnjo možnosti napada Severne Koreje na Združene države Amerike z  elektro magnetskimi pulzi (EMD). Trenutno nad Ameriko krožita severnokorejska satelita in Pry meni, da sta oba pripravljena za omenjeni napad. Satelita sta bila izstreljena aprila 2012 in februarja 2016, z utemeljitvijo, da gre za opazovalca, vendar Pry opozarja, da gre za skrbno izbran bojni položaj. Severna Koreja tako lahko ohranja vsaj en satelit v bližini Amerike, kar Kim Džong Un ob krizi lahko tudi uporabi. Severnokorejski predsednik je v preteklosti že grozil, da bo Ameriko zmlel v prah in se zdaj morda celo zgleduje po sovjetskem vojnem načrtu iz časov t. i. hladne vojne, ko so prav tako nameravali oslabiti ameriško vojsko z elektro magnetskimi pulzi. “Cilj sovjetske vojske je bil oslabiti naše strateške sile in komunikacijo, medtem ko izgleda, da se severnokorejski načrt osredotoča zgolj na napad s pulzi. Vse skupaj izgleda tako, kot da želijo poseči v naš transport, komunikacijsko mrežo in celotno infrastrukturo, ki nam omogoča življenje,” je zaskrbljen ameriški strokovnjak.

Foto: epa

Pry še navaja, da so nedavni jedrski testi Severne Koreje izjemno uspešni in da nam kažejo na njihovo pripravljenost na napad EMP. Severna Koreja pa po poročanju Expressa iz tedna v teden opozarja na previdnost pri provokaciji Demokratične ljudske republike Koreje in poudarja grožnjo napada na Ameriko.

Z. V.