fbpx

Kongres nemške CSU: Merklova užaljena odvihrala skozi stranska vrata

Foto: epa

Tokrat je šlo za spopad na odprti sceni, ki je bil tako neposreden in direkten, kot ga nemška kanclerka Angela Merkel še ni doživela. Razlike med Merklovo in Seehoferjem glede omejitev za begunce so prišle tako daleč, da se na koncu nista želela niti posloviti. „Znova se bomo videli,“ je napovedal Seehofer po govoru Merklove, v katerem je ta znova jasno odklonila zgornje meje.

Začelo se je s prijaznim aplavzom za Angelo Merkel – odgovornim pri CSU se je najbrž odvalil kamen od srca, da ni prišlo do hladnega sprejema kanclerke, ki so se ga bali. Vendar pa s svojim 30-minutnim govorom vsekakor ni izpolnila pričakovanj delegatov.

Nič nacionalnih zgornjih omejitev za begunce, nič zaustavitve priseljevanj, nič zaprtih mej. Namesto tega je vodja CDU in kanclerka orisala svoj načrt, kako bi število beguncev dolgoročno omejili.

Merklova je svoj predlog spretno argumentirala. Zmanjševanje števila beguncev želi doseči s pomočjo mednarodnega dogovora. Dejala je, da bi morali spričo „mega izziva“ reke beguncev vse svoje moči usmeriti v skupno evropsko in mednarodno rešitev problema: „Tako bomo reševali življenja in zmanjšali število beguncev.“

„Dragi Horst Seehofer, …“
Ampak pojdimo po vrsti: „Dragi Horst Seehofer, dragi prijatelji CSU,“ je Merklova začela svoj govor. „Z veseljem sem tu.“ In Nato je Merklova spregovorila o kongresu stranke v resnih časih in omenila Mali, Francijo in tudi Nemčijo. „Naši varnostni organi nam vedno stojijo ob strani“, je dejala. In bila deležna prijaznega aplavza. Pri boju proti terozimu in tudi pri begunski krizi. Prav bavarski organi opravljajo izjemno delo. Vmesni aplavz je bil tu že znatno šibkejši.

Tri ravni poti iz krize
In nato je vodja CDU približno 1000 delegatom predstavila svoj predlog rešitve begunske krize. Pri tem naj bi obstajale tri ravni: na nacionalni je treba vzpostaviti red na meji. Azilni postopki morajo potekati hitreje, zavrnitve pa morajo biti doslednejše – tu spet aplavz – čemur je Merklova pristavila: „Tudi vračanja so možna s prijaznim obrazom.“

Na evropski ravni je treba doseči pravično razdelitev beguncev, nujne so vroče točke (t. i. Hotspots) in razumna registracija na zunanjih mejah. „Nemčija je naša domovina, Evropa je naša prihodnost – ne glede na to, da nam gre to večkrat na živce,“ je namignila na pomanjkljivo solidarnost Evrope v begunski krizi.

Na mednarodni ravni je kot bistveno izpostavila sodelovanje s Turčijo in tudi načrtovani dogovor med EU in Turčijo, po katerem bi preprečili ilegalne migracije ter odprli legalne načine priseljevanja. In naposled: treba je reševati vzroke za begunstvo.

Na takšen način „nam bo uspelo delovati v dobro vseh – v nasprotju z enostransko določitvijo zgornje meje, torej nacionalne zgornje meje,“ je zaključila Merklova.

„Razmislite, …“
Na koncu je delegate spomnila na dolgo zgodovino dobrega sodelovanja med sestrskima strankama: „CDU in CSU sta si vedno stali ob strani, ko smo se spopadali z velikimi izzivi,“ in pela hvalnice sedanji vladi. „Razmislite, kaj bi bilo v Nemčiji brez CDU in CSU,“ je nagovarjala krščansko-socialno bazo. In Merklova je zaključila s pogledom na begunsko krizo: „Ta izziv želim rešiti skupaj z vami, skupaj s Horstom Seehoferjem.“

Seehoferjeva replika: „Še se vidimo“
Spet je sledil prijazen aplavz. Vendar delegati niso dobili tega, kar so želeli: zgornje meje. Zato ji je Seehofer tudi izrecno nasprotoval.

„Trdno smo prepričani, da zgodovinske naloge integracije beguncev v naši državi ne moremo uspešno rešiti, da tudi nimamo trajnega soglasja prebivalstva, če ne sprejmemo zgornje meje za priseljevanje beguncev.“ Izraz na kanclerkinem obrazu se je vidno pomračil. S prekrižanimi rokami je stala poleg njega na odru.

„Veš, da trdo delamo za ta cilj,“ jo je vodja CSU neposredno nagovoril. „Naša velika prošnja in zahteva je, da govorimo o zgornjih mejah še naprej.“ In: „Na to temo se bomo še videli.“ Besede, ki so zvenele skoraj kot grožnja.

Merklovi je bilo to, kar je slišala, čedalje manj všeč. Zlasti jo je ujezila naslednja Seehoferjeva izjava: CDU in CSU sta si v preteklosti vedno prizadevali „uskladiti mednarodno odgovornost na eni strani in nacionalne interese na drugi strani“. To naj bi bilo danes drugače.

Brez pozdrava je Merklova po Seehoferjevi repliki na njen govor zapustila dvorano skozi stranski izhod – in brez običajnega velikega aplavza ob odhodu.

CSU zahteva zgornje meje
Že tedne se CDU in CSU prepirata o pravi smeri v begunski politiki. Merklova je strogo proti nacionalno določenim zgornjim mejam, CSU pa jih vehementno zahteva. Malo pred govorom Angele Merkel so delegati sprejeli LEITANTRAG, s katero se je CSU jasno izrekla za nemško zgornjo mejo. V njej piše, da „mora Nemčija sedaj poslati signal, da so naše mejne kapacitete že dosežene“.

Prevod: Uroš Urbanija po Tagesschau.de