fbpx

Kontroverznemu filipinskem predsedniku Duterteju prikipelo: politikom EU grozi z obešanjem!

Foto: epa/iStock

Kontroverzni filipinski predsednik Rodrigo Duterte je politikom EU zagrozil z obešanjem, potem ko so ti obsodili vojno njegove države z drogami, kar ponovno potrjuje, da je ta brez vsake dlake na jeziku. 

Več kot 8.000 ljudi je bilo ubitih, odkar je Duterte junija lani prevzel oblast in podal svojo predvolilno obljubo, da bo pričel z izvajanjem neusmiljene kampanje proti kriminalu in drogam. Evropski parlament je izdal resolucijo, v kateri obsoja izvensodne usmrtitve, ki se odvijajo na Filipinih, in izraža skrb glede varnosti Dutertejeve politične nasprotnice, senatorke Leile de Lima. Besni Duterte je EU opozoril, naj se ne vmešava v njegove zadeve.

Vse politike EU bi z veseljem obesil
Duterte je v svojem govoru evropske politike označil za blazneže in jih opozoril, naj se prenehajo vmešavati. “Z velikim veseljem bi vas vse obesil,” je dejal. Nič manj oster ni bil tudi Dutertov pravni svetovalec Salvador Panelo, ki je poudaril, da bi se morala EU ukvarjati s svojimi zadevami, ne pa posegati v tuje zadeve ter filipinski vladi diktirati, kako naj postopa.

Foto: epa

Po prepričanju Panela si EU ne bi smela dovoliti vmešavanja v pravne procese v njihovi državi. Filipinska policija je prevzela odgovornost za 2.500 umorov v času operacije proti drogam, a je hkrati zavrnila obtožbe lokalnih in mednarodnih človekoljubnih organizacij, ki jo obtožujejo vpletenosti v več tisoč skrivnostnih umorov uporabnikov drog. Resolucija Evropskega parlamenta je sicer podprla boj proti drogam, a pri tem poudarila boj pri samem viru, ne pa pri potrošnikih.

N. Ž.