fbpx

Kontroverzni filipinski predsednik bi tokrat tajkunom “porezal vratove”

Rodrigo Duterte (Foto: epa)

“Edini način za osvoboditev te države je iztrgati jo iz krempljev peščice ljudi, ki imajo moč in denar.” je bil kritičen do lokalnih tajkunov, ko je napovedal, da želi svojo državo odpreti tujim naložbam. Pred časom je javnost sicer že razburil s svojimi kontroverznimi izjavami. 

Populistični filipinski predsednik Rodrigo Duterte je tokrat znova presenetil javnost s svojo “udarniško” retoriko, ko je dejal, da lokalnim tajkunom ničesar ne dolguje, medtem ko se je odločil, da bo svojo državo odprl tujim naložbam, Russia Today. Filipinski predsednik je sicer že večkrat razburkal javnost s svojimi kontroverznimi izjavami, predvsem pa z zmerljivkami namenjenim nekaterim tujim politikom.

Duterte nastopa kot veliki revolucionar – državo želi iztrgati iz krempljev bogatašev
“Edini način za osvoboditev te države je iztrgati jo iz krempljev peščice ljudi, ki imajo moč in denar.” je pogumno dejal filipinski predsednik ter pristavil, da lokalnim tajkunom ničesar ne dolguje, kar je tudi razlog, da se jih je na zadnjih volitvah izogibal, a obenem zagotovil, da jih ne želi uničiti, ker so zanj premočni. Tuji poslovneži so se namreč v preteklosti že pritoževali, da nimajo dostopa do nekaterih področij gospodarstva kot so na primer telekomunikacijska podjetja, kar jih posebej teži zaradi dejstva, da gre za tržišče s 100 milijoni prebivalcev, saj so jih pri tem med drugim ovirali tudi lokalni tajkuni.

V “filipinsko gospodarsko areno” vabi tuje “gladiatorje”
Sedaj se “gospodarska arena” končno odpira za nove, predvsem tuje “tekmovalce”, da bi na takšen način spodbujali konkurenco. Na Filipinih živi 21 milijarderjev, med kateri ima najbogatejši kar 12 milijard dolarjev. Mnogi so ob začetku njegovega mandata sicer domnevali, da bo obdobje njegovega vladanja zaznamovano z upadom gospodarstva, a se je po njegovi izvolitvi zgodilo prav nasprotno. Država v zadnjih letih beleži hitro gospodarsko rast, od 2012 do 2015 v povprečju kar 6,47 odstotka letno, kar je posledica naložb v gospodarstvo in večje potrošnje, še navaja Russia Today.

Filipinski predsednik je brez dlake na jeziku
Odkar je Duterte postal filipinski predsednik je že večkrat šokiral javnost s svojimi kontroverznimi izjavami. Med drugim je nekaterim tujim politikom sočno dejal v svojem slogu: “Vi ste otroci vlačug!” s čimer je želel povedati, da se požvižga na njihove očitke glede kršenja človekovih pravic. Ob neki drugi priložnosti pa je ameriškemu predsedniku Baracku Obami rekel, da “naj gre k vragu”.

Domen Mezeg