fbpx

Kontroverzni Zdravko Mamić zaradi korupcije in pranja denarja pod drobnogledom švicarskih oblasti

Zdravko Mamić (foto: STA)

Švicarsko tožilstvo je sprožilo preiskavo proti kontroverznemu prvemu podpredsedniku izvršnega odbora Hrvaške nogometne zveze in svetovalcu zagrebškega nogometnega kluba Dinamo Zdravku Mamiću in “njegovemu klanu” zaradi suma fiktivnih izplačil, ki so povezana s transferji nogometašev, korupcijo in pranjem denarja, poročajo hrvaški in švicarski časniki.

Švicarski kriminalisti so sprožili preiskavo, potem ko je Hrvaška zahtevala mednarodno pravno pomoč v postopku proti Zdravku Mamiću. Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je Mamića, njegovega brata Zorana Mamića in sina Maria Mamića ter še nekatere druge osebe obtožil, da so iz Dinama – preko podjetij s sedeži v davčnih oazah, ki so bila registrirana v različnih državah, vključno s Švico –, odtujili denar.

Švicarske oblasti niso le posredovale Hrvaški zahtevane informacije, temveč so tudi same ugotovile, da imajo podlago za lastno preiskavo, piše danes Jutarnji list. Glavna tožilka kantona Obwalden Esther Omlin je potrdila, da preiskava proti Zdravku Mamiću in z njim povezanimi osebami poteka že več kot pol leta. Pod drobnogledom švicarskih kriminalistov je predvsem podjetje, ki je registrirano v Alpnachu v kantonu Obwalden. Švicarsko tožilstvo ni želelo objaviti imena podjetja, a Jutarnji list trdi, da gre za offshore družbo Rasport Managment AG, ki jo vodi Mario Mamić.

Profit od prodaje igralcev
Časnik navaja, da so omenjeni preko Rasport Managmenta vodili domnevno sporne posle posredovanja pri prodaji več igralcev, in sicer Matea Kovačića, Maria Mandžukića, Eduarda da Silve, Georga Kocha, Boška Balabana ter Ivice Vrdoljaka. Uskok je zaradi sumljivega posredovanja pri prodaji Tina Jedvaja zahteval tudi podatke o podjetju Onegoal Limited iz Züricha, ki naj bi ga prav tako vodil Mario Mamić.

Švicarsko tožilstvo bo prihodnji mesec zaslišalo priče, preiskavo pa naj bi sklenilo do konca avgusta, ko bo znanih tudi več podrobnosti o njenih izidih. O preiskavi je poročal tudi Neue Luzerner Zeitung, ki Zdravka Mamića in njegov klan omenja kot tarčo huliganskih napadov na tekmi evropskega nogometnega prvenstva v Franciji med Hrvaško in Češko.

Osramočeni zaradi huliganov
Zaradi nasilne prekinitve tekme, ki je potekala 17. junija v Saint-Etiennu, je hrvaška policija sprožila preiskavo proti 14 osebam iz Pulja, Splita, Šibenika in Osijeka. Za mesec dni je v priporu končalo deset oseb, tri pa še iščejo, je v torek sporočil hrvaški minister za notranje zadeve, ki opravlja tehnične posle, Vlaho Orepić. Ta je prejšnji teden tudi izjavil, da ga je sram ne le zaradi huliganov na stadionskih tribunah, temveč tudi zaradi oseb, ki sedijo v VIP-loži stadiona, a ne spoštujejo hrvaških zakonov, pri čemer je omenil predsednika HNS Davorja Šukerja ter Zdravka Mamića.

M. P., STA