fbpx

Koptski kristjani v Egiptu doživeli pogrom na cerkev, sledile prve aretacije

Foto: iStock

Varnostne sile v Gizi v Egiptu so aretirale 17 ljudi zaradi suma, da so sodelovali pri petkovem pogromu na cerkev Princa Tadrosa. Pridržani so obtoženi povzročanja grozodejstev, vandalizma, nemirov in spodbujanja sporov med muslimani in manjšino, ki jo predstavljajo koptski kristjani. 

V povezavi s petkovim dogajanjem so po navedbah Jihad Watcha aretirali 14 muslimanov, med njimi pa so se znašli tudi trije kristjani. Nasilna množica, ki se je opoldne zbrala pred cerkvijo v vasi Kafr al Waselin, je pred napadom mahala s sovražnimi slogani in zahtevala zrušenje cerkve.

Govorice glede zvona so sprožile incident
Incident so sprožile govorice, ki so se razširile v vasi s sicer večinskim muslimanskim prebivalstvom, da naj bi v cerkvi namestili zvon. To je ekstremiste spodbudilo k napadu cerkve. Policijski viri navajajo, da se je okrog 80 muslimanov po petkovih molitvah napotilo v bližino cerkve, kjer so zagrozili, da bodo zrušili cerkev, če si bodo drznili namestiti zvon.

Foto: iStock

Razjarjena množica je v cerkvi uničila veliko stolov in veliko notranje dekoracije, ob tem pa vztrajno žalila prisotne koptske kristjane, preden so varnostne sile vstopile v cerkev in naredile red. Cerkev je bila postavljena leta 2002, potem ko je prišlo do sporazuma med muslimanskimi vaščani in krščansko populacijo, in sicer pod pogojem, da bo cerkev majhna zgradba brez križa in zvonika, kjer bodo koptski kristjani lahko molili.

Vodstvo cerkve, v kateri koptski kristjani molijo že 15 let, je pred nedavnim vložilo prošnjo za legalizacijo statusa verske stavbe, kar je verjetno vplivalo na širjenje govoric glede zvona med nasprotniki koptskih kristjanov.

N. Ž.