fbpx

Koronavirus pokopal kitajski model gospodarstva

Foto: iStock

Posledice pandemije najbolj čuti vzpenjajoča se svetovna gospodarska velesila, Kitajska, saj je koronavirus razkril vse pomanjkljivosti njenega gospodarstva. S tem pa se po mnenju predsednika investicijskega sklada Bretton Wood Research Vladimirja Signorellija obeta gospodarski polom Kitajske v prihodnosti.

“Kitajski model gospodarstva je umrl ta teden,” je izjavil  predsednik investicijskega sklada Bretton Woods Research  Vladimir Signorelli. Kitajska zaradi koronavirusa čuti posledice v svoji avtomobilski in kemijski industriji. Veliko gospodarsko škodo imajo tudi kitajski tehnološki velikani. Njihovi zaposleni že najmanj teden dni ne delajo zaradi izbruha pandemije.

Z velikimi težavami se soočajo tudi kitajski logistični velikani, ladijski promet je v padcu in še naprej pada. “Stranski učinki koronavirusa bodo imeli dolgotrajne posledice na kitajsko avtomobilsko industrijo, farmacijo in elektroniko. Kitajska industrija je pomemben dejavnik dobavne verige v vseh teh industrijah,” je zapisal Signorreli v Forbesu.

Kitajska industrija se je znašla pred najtežjo preizkušnjo v zadnjih tridesetih letih
Kitajski so evropske gospodarske velesile in Združene države Amerike predolgo popuščale. V iskanju najboljših možnosti za ustvarjanje dobičkov so pozabile na kitajsko potrpežljivo učenje proizvodnega ustvarjanja in korporativnega upravljanja. Kitajska je zaradi znanja, ki ga je pridobila od evropskih in ameriških korporacij, postajala vedno močnejša in pričela ustvarjati lastne gospodarske velikane na področju elektronike, informacijskih tehnologij, farmacije, gradbeništva in drugih pomembnih gospodarskih panog. Kitajsko gospodarsko moč je v zadnjem času omejil ameriški predsednik Donald Trump, ki je Kitajsko prisilil, da bo postopoma zmanjševala svoj deficit v trgovini z ZDA.

Luka Perš