Korupcija v Makedoniji: Preplačani bagri, razpisi za posvečene in catering za 5,7 milijona evrov!

Zoran Zaev (Foto: epa)

Potem, ko je bila makedonska javnost nedavno šokirana zaradi astronomskih stroškov, ki so jih vladne institucije sproducirale za nakup mandljev, oreškov in lešnikov, je makedonska vlada vnovič presegla samo sebe. Razpoložljivi podatki o javnih naročilih namreč kažejo, da je Državni arhiv Makedonije januarja letos podpisal pogodbo s podjetjem za catering v vrednosti kar 5,7 milijona evrov! 

Sodeč po podatkih iz letnega poročila registra zaposlenih v javnem sektorju je na instituciji zaposlenih 272 zaposlenih, kar pomeni, da je na osebo namenjenih vrtoglavih 21 tisoč evrov, kar predstavlja večkratni letni osebni dohodek vsakega zaposlenega v Državnem arhivu. Nedavno večmilijonsko javno catering naročilo le odseva delo vlade Zorana Zaeva, ki je bilo tesno prepleteno s kriminalom, dvomljivimi javnimi naročili in zlorabami položaja.

Zaev protestiral proti sebi?
Po treh letih na oblasti je vodja Socialdemokratske zveze Makedonije Zaev zbral člane stranke, odšli so na ulice na tako imenovani “pohod za pravico”. Pod tem motom je vladna stranka z bizarnim maršem od vlade zahtevala vladavino prava in izvrševanje zakonodaje. Nič čudnega ni, da se je med državljani porajalo začudenje nad protestnim shodom, saj namen le-tega ni jasen. Ko so novinarji protestnike povpraševali, čemu protestirajo, ti niso imeli odgovora. Pravni strokovnjaki protest proti samemu sebi razumejo kot posredno priznanje Zaeva, da pravosodne reforme niso uspele.

Zoran Zaev (Foto: epa)

Potrebno je omeniti, da si je Zaev omislil svojevrstno strategijo za omejevanje preseljevanja mladih proti Zahodu. Meni, da je najbolj učinkovito, da se mladim preprosto kar reče, da je življenje v Nemčiji, Švici in v Italiji dolgočasno. “Morebiti bodo tam dobili višjo plačo, ampak ni nobenih izzivov. Na primer Nemčija že ima visok standard, tukaj pa delamo spremembe. Tam je dolgčas, tukaj pa bodo življenja mladih izpolnjena.” Glede na to, da se Zaevu zdita revščina in nepredvidljivost zabavni, blaginja pa dolgočasna, ne čudi, da se je v času njegove vladavine Makedonija uvrstila med države z najvišjo nezaposlenostjo mladih.

Državni denar v žepe ljudi blizu vlade
Kot pred dvema letoma, letni kulturni program 2020 polnijo škandalozne odločitve, politične preference in uničujoči kriteriji. Šokantno dodelitev 6,5 milijona evrov državnega denarja za kulturne projekte so zaznamovale zlorabe proračunskih sredstev, denar so namreč dobila združenja in posamezniki blizu vlade. Državno pomoč so tako med drugim dobili Zekir Ramčilović, Robert Alagjozoski in celo nekdanji ambasador Nano Ružin, ki je znan po iniciativi, da se Zaeva nominira za Nobelovo nagrado. Zaradi navidezne politične ugrabitve kulture in suma koruptivnih ravnanj se bo Državna komisija za preprečevanje korupcije odzvala in preučila postopek dodeljevanja proračunskega denarja.

Foto: iStock

Notranji minister Nakje Čulev je pozval državno tožilstvo, da naj zaradi sumov storitve kaznivih dejanj, zlorabe moči in pooblastil sproži preiskavo zoper Oliverja Spasovskega, trenutnega predsednika vlade Severne Makedonije, ki je bil do 3. januarja letos notranji minister. Spasovski namreč še naprej ovira delovanje začasne vlade, zaradi česar na ministrstvu za notranje zadeve vlada pravi kaos. Ni pa to vse. Obrambna ministrica Radmila Šekerinska Jankovska je vpletena v sumljivo javno naročilo na obrambnem ministrstvu. Obstajajo resne domneve, da je visoka funkcionarka Socialdemokratske zveze Makedonije izvedla poneverbo v  znesku 250 tisoč evrov. Demokratska stranka zа makedonsko narodno enotnost VMRO-DPMNE je objavila dokumente, iz katerih je razvidno, da je ministrstvo kupilo dva kitajska bagra od srbskega podjetja in za vsakega plačala več kot 230 tisoč evrov. Samo nekaj mesecev kasneje je isto podjetje Srbiji bager prodalo po 108 tisoč evrov na vozilo, tako velika razlika v ceni pa pove, da je nakup v Makedoniji zrel za kriminalistično preiskavo.

Hana Murn

 • Van Der Waals

  levičarji so najboljši v kraji denarja iz proračuna!

 • Ary V. Perithorio

  Hana, prosim da se pri imenih in priimkih kje se pojavljajo glasovi ki se fonetsko izgovarjajo drugače res naj bo črkovni zapis primeren temu. Nakje=Naće, Zekjir=Zećir, Alagjozoski=Alađozoski, Sem na razpolago tudi na mail [email protected]

 • KAPIBARA

  Ni treba daleč gledat !
  Spomnite se kaj je delal naš ambasador Jaša, v Švici in kako je končal njegov varnostnik-šofer, ki je te rabota obelodanil…

  • Metod Kvargl

   Slava mu! Šoferju namreč…

   • KAPIBARA

    Verjetno pa veš, kako je ŽAL končal šofer ?’

    in kako Jaša..??
    U pa če bi mel cajt brat, bi napsila kaj vse je delal_-se okoriščal Jaša

 • Metod Kvargl

  Predlagam, da politiku, ki bo zdržal pol leta brez korumpiranih vzgibov, podelimo Nobelovo nagrado.

 • gorjanc

  O preminulem ves dobro ,Bog ga je predčasno rešil tuzemskih tegob.

 • gabrijelobid

  Isto kot pri nas.

 • Peter

  Prosim da pišete resnico ne pa cel kup laži…… Rekla kazala….. Me zanima kdo je bil nazadnje v makedoniji