Kragujevac postal prvo veliko srbsko mesto z ulico, poimenovano po generalu Draži Mihailoviću

Četniški poveljnik Draža Mihailović na sojenju v Beogradu (printscreen: youtube)

Mesto Kragujevac je postalo prvo večje mesto v Srbiji, v katerem so ulico poimenovali po poveljniku Kraljevine Jugoslavije Draži Mihailoviću. Gibanje za obnovo Kraljevine Srbije je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug sporočilo, da je do preimenovanja prišlo na podlagi njihove iniciative. Ameriški predsednik Harry S. Truman je Mihailoviću leta 1948 posmrtno podelil legijo za zasluge za rešitev približno 500 ameriških pilotov med obsežno tajno reševalno akcijo ameriških pilotov za sovražnikovimi bojnimi črtami v drugi polovici leta 1944, znano pod imenom Operacija Halyard.

“Skupščina v Kragujevcu je sprejela iniciativo gibanja in s tem po sodni rehabilitaciji prispevala tudi k moralni rehabilitaciji ene od najbolj prepoznavnih zgodovinskih osebnosti Srbije,” so sporočili iz gibanja. Pri tem so izpostavili, da je s to potezo Kragujevac postal prvo večje srbsko mesto, ki je po generalu Mihailoviću poimenovalo ulico, in dodali, da obstaja pričakovanje, da temu zgledu sledijo tudi druga mesta po državi.

Ni šlo za prvo takšno pobudo
Pri tem pa v gibanju izpostavljajo, da pri njihovim naporih ni šlo zgolj za rehabilitacijo poveljnika Jugoslovanske vojske v domovini, saj so bili sprejeti tudi drugi njihovi predlogi. Ulico so namreč poimenovali po duhovniku Savi Bankoviću, zaporniku z najdaljšim stažem v komunističnih zaporih, in najboljšem učencu kragujevške srednje šole Živomirju Živi Kovanoviću, ki so ga komunisti ustrelili pri komaj 16 letih, skupaj s še 13 učenci.

Foto: epa

Prav tako je svojo ulico v mestu dobil tudi pilot Živica Mitrović, ki je med aprilsko vojno vzletel z letališča v Kragujevcu z namenom, da brani Beograd, s čimer se je zapisal med junake vojne 6. aprila 1941, poroča Aljazeera Balkans.

Hana Murn