Kralj Saudske Arabije bo krono predal svojemu sinu Mohammedu bin Salmanu, ki pa že razmišlja, kako bi uničil Iran

Princ Mohammed bin Salman (Foto: epa)

Kralj Salman bo naslednji teden vodstvo Saudske Arabije predal svojemu sinu, princu Mohammedu bin Salmanu. Čeprav bo vajeti predal v naslednikove roke, pa se s položaja ne bo povsem umaknil. Trdi, da se v odločitve novega kralja ne bo vtikal, a se ne strinja z njegovo odločitvijo, da bi s skupnimi silami pokončali Iran. Z ostrimi ukrepi je začel že v začetku tega meseca, ko je med preiskavo korupcije naročil številne aretacije princev in vladnih ministrov.

Kralj Saudske Arabije namerava odstopiti in naslednji teden za naslednika imenovati svojega sina, princa Mohammeda bin Salmana (MBS). Ta poteza bo za 32-letnika odločilna, pred tem pa je vajeti v svoje roke prevzel že v začetku tega meseca, ko je med preiskavo korupcije naročil aretacijo več kot 40 princev in vladnih ministrov.

Daily Mail poroča, da bo kralj Salman sicer predal uradno vodstvo države svojemu sinu, a bo ostal pomembna osebnost na položaju. Ko bo princ postal kralj, se bo osredotočil na odnose z Iranom, ki je že od nekdaj glavni naftni konkurent Savdske Arabije. Bojijo se, da temu lahko sledijo vojaški ukrepi. Novi kralj namerava za pomoč prositi izraelsko vojsko, ki bi zatrla Hezbolah, libanonsko milico, ki naj bi podpirala Iran.

Izraelu je za pomoč ponudil več milijard dolarjev, kraljeva družina pa njegovega početja ne odobrava
MBS je prepričan, da mora napasti Iran in Hezbolah,” je za Daily Mail povedal vir blizu kraljevske družine. “Za dosego svojega cilja bo storil vse, čeprav se kraljeva družina z njim ne strinja. Zato ne čudi, da ga vladar Kuvajta imenuje ‘Divji bik’. MBS načrtuje, da bo najprej napadel Libanon, ob tem pa upa na izraelsko vojaško podporo. Izraelu je za pomoč že ponudil več milijard dolarjev. MBS se brez Izraela ne more sam soočiti z omenjeno milico v Libanonu. Ima pa tudi načrt B, ob izvedbi katerega se bo z milico bojeval v Siriji,” naj bi dejal vir. Dogajanje je komentiral tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je na Twitterju zapisal: “Zaupam kralju Salmanu in prestolonasledniku Saudske Arabije, ki točno vesta, kaj počneta …”.

Foto: Twitter

Napetosti med Saudsko Arabijo in Iranom se zaostrujejo
Prejšnji teden je princ Mohammed poklical libanonskega premiera, ki je kmalu za tem odstopil. Javnost verjame, da prisilno. Saad al-Hariri je v svojem govoru, ki ga je povedal med odstopom, dejal, da se je bal, da ga bodo umorili in obtožil Iran, da sodeluje s Hezbolahom. Napetosti med Savdsko Arabijo in Iranom so se povečale po tem, ko je saudska vlada obtožila Iran za raketni napad blizu Riada 4. novembra. Raketa je bila izstreljena iz sosednjega Jemna in se usmerila neposredno proti saudski prestolnici, preden je bila sestreljena. Saudski zunanji minister Adel Jubair je dejal, da mora Iran za svoje dejanje prevzeti odgovornost, napad pa je označil kot “vojno dejanje“. “Iran ne more kar izstreliti raket, jih usmeriti proti Savdski Arabiji in pričakovati, da ne bomo ukrepali,” je povedal Jubair. 

A. L.

 • tramal

  Izraelci in združeni arabski emirati so polbratje po Abrahamu.

  • učko

   Oni so bratje v denarju in oblasti na bližnjem vzhodu !

 • Burek Burecki

  Iran bo zradiral saudijce glede na to da se saudijci z taksno opremo kot jo imajo, 5 let mucijo z jemenci, kateri imajo par kalasnikovih, minometalcev in sandale…

  • učko

   Važno je, da se začne, potem bo pa že Amerika naprej “humanitarno pomagala” !

 • dr Janez Sveti

  Vse to je igra Izraela in ZDA.
  DR Janez Sveti Alija

  • učko

   Nepopoln odgovor ! Beri zgoraj !

  • ,

   TAKO JE. IZRAELSKI ŽIDJE SO ŠEFI IZ OZADJA-

 • Lilika

  https://sl.m.wikipedia.org/wiki/Drakula
  Zakaj tako grdo žalijo velikega heroja, ki se je junaško boril proti Turkom?
  Medtem, ko je EPP priznala Kosovo in vabila muslimane v Evropo.

 • Caetano

  Glavno je, da če pride do konflikta med dvema vodilnima teokracijama in izvoznicama jihada SA in Iranom, da mi ostanemo nevtralni.

 • učko

  Zdej je tako: na eni strani Iran in Rusija, na drugi Saudska Arabija in ZDA! Vsi ostali zraven so še “leve smetale” in nova vojna je tukej !!!! Pa še Asadov režim in Izrael, vsak na svoji zavezniški strani !

  • Caetano

   Dokler je Trump predsednik se ZDA ne bodo aktivno vmešavale v spopad med Iranom in Savdijci, če bo do njega prišlo. Trump se jasno zaveda, da se vojna v Siriji in Iraku proti kalifatu uspešno zaključuje in da se bo sedaj koncentriral bolj na boj proti IS v Afganistanu, kjer pa ta ni niti tako razvit. Tudi podatki pobitih v jihadističnih napadih kažejo, da se v zadnjem času center iz Sirije in Iraka premika v Afganistan in Nigerijo. Verjetno je res želja v SA, da bi prišlo do ameriškega posredovanja, vendar zaenkrat tega ne bodo videli. Pa tudi Izrael je skeptičen nad sposobnostmi savdijske vojske.

 • samsara

  Diabolične inspiracije diaboličnih entitet.

 • xtc

  Izraelci bodo definitivno previdni,vsaj kar se tiče Libanona,kjer imajo svoje interese.Zelo verjetno bo zaružilo vSiriji,ki bi utegnila iti na dele.Definitivno pa je boj za velesilo območja odprt.
  Trump je modro potegnil pravo potezo,saj bi večji spopad tam in daljši zelo oslabil muslimanski svet sploh ,če bi spopad eskaliral in se razširil in bi zahteval miljone žrtev,kar se lahko hitro zgodi,bi pa zadeva lahko znatno zmanjšala populacijo na območju ter stabilizirala varnost Izraela in Egipta,kajti Iran se trudi izvoziti islamsko revolucijo.Seveda v tem primeru ne gre za izbruh verske vojne ampak za ustoličenje velesile na BV in zelo verjetno spreminjanje mej kot izginutje ter vznik novih držav.

 • Islam ne more biti nič dobrega, ampak ta ki je v SA, je čisto zlo. V Iranu so skoraj anglečki proti njim.

  • xtc

   a berjžno bejž-ti si humorist-ista šarija isto ostalo in zate so boljši-bravo genij.

   • !!!!

    marš v umobolnico, ker ti ni jasno, da je Savdska arabija vahabitsko šeriatsko ZLO antikristično satanistično.

  • STOP ŠERIATARJEM!!!!!!!!!!!!!!

   RES JE, BRAVO !!! SAVDSKA ARABIJA IMA ODTOKE V TLEH, KO OBGLAVLJAJO LJUDI, DA KRI NEKAM ODTEČE, SAVDSKA ARABIJA JE SATANISTIČNI SISTEM KJER MI KRISTJANI NE BI PREŽIVELI. https://en.wikipedia.org/wiki/Deera_Square

 • Hun

  tujcem diši nafta iz Kaspijskega j.

 • STOP ŠERIATSKIM SISTEMOM

  LJUDJE, ZAVEDAJTE SE, DA JE SAVDSKA ARABIJA DRŽAVA GLAVOREZCEV. TAM IMAJO SMRTNO KAZEN Z OBGLAVLJANJEM, ŽENSKE SO ZAPRTE, BIČANE IN UBITE, ŽE REČEJO ENO SAMO BESEDO. SAVDSKA ARABIJA JE KRUTI ŠERIATSKI SISTEM. Amerikanarji z njimi sodelujejo samo zaradi nafte, amerika več nima nobene časti. https://www.rtvslo.si/svet/savdska-arabija-ob-rekordnih-usmrtitvah-isce-nove-rablje/365604to.

 • STOP ŠERIATSKIM SISTEMOM

  Novinarji so s tajnim snemanjem v Savdski arabiji odkrili, da imajo na glavnih trgih odtoke v tleh, kadar obglavljajo ljudi, kri mora nekam odteči. SAVDSKA ARABIJA JE HUDIČEV REŽIM, SAM SATAN JIH VODI. TO JE KRUTA ŠERIATSKA ” DRŽAVA”, TAM VLADA DOBESEDNO ŠERIATSKO ZLO!!!!! IMAJO ODTOKE V TLEH, POGLEJTE SI TUKAJ https://en.wikipedia.org/wiki/Deera_Square

 • Evropejci nismo amerikanarji

  amerika se je prodala krutim šeriatarjem, zaradi poceni nafte, sramota!!

  • učko

   Že zdavnaj !

 • !!

  Iran ne ogroža nikogar, serjete, zelo serjete. Izraelci in Savdska arabija želijo udariti po Iranu, Iran pa nikogar ne ubija.

 • STOP ŠERIATSKI SAVDSKI ARABIJI

  Novinarji so s tajnim snemanjem v Savdski arabiji odkrili, da imajo na glavnih trgih odtoke v tleh, kadar obglavljajo ljudi, kri mora nekam odteči. SAVDSKA ARABIJA JE HUDIČEV REŽIM, SAM SATAN JIH VODI. TO JE KRUTA ŠERIATSKA ” DRŽAVA”, TAM VLADA DOBESEDNO ŠERIATSKO ZLO!!!!! IMAJO ODTOKE V TLEH, POGLEJTE SI TUKAJ !! https://en.wikipedia.org/wiki/Deera_Square

 • !!

  Ali ste normalni?? V šeriatski savdski arabiji noben kristjan ne preživi, tam je kruti šeriatski režim. Trump itak ni kristjan, on je Ž.

 • !!

  Britanski novinar je opisal kako potekajo obglavljanja v Savdski arabiji, novinarji so tvegali lastna življenja, da so na skrivaj posneli satanistično savdsko arabijo https://www.theguardian.com/commentisfree/2008/oct/14/saudiarabia-humanrights

 • Joža Gabroža

  če si kdo zasluži izbris iz obličja zemlje je to saud-arabija nato šele sev-koreja

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!