fbpx

Kralj Saudske Arabije bo krono predal svojemu sinu Mohammedu bin Salmanu, ki pa že razmišlja, kako bi uničil Iran

Princ Mohammed bin Salman (Foto: epa)

Kralj Salman bo naslednji teden vodstvo Saudske Arabije predal svojemu sinu, princu Mohammedu bin Salmanu. Čeprav bo vajeti predal v naslednikove roke, pa se s položaja ne bo povsem umaknil. Trdi, da se v odločitve novega kralja ne bo vtikal, a se ne strinja z njegovo odločitvijo, da bi s skupnimi silami pokončali Iran. Z ostrimi ukrepi je začel že v začetku tega meseca, ko je med preiskavo korupcije naročil številne aretacije princev in vladnih ministrov.

Kralj Saudske Arabije namerava odstopiti in naslednji teden za naslednika imenovati svojega sina, princa Mohammeda bin Salmana (MBS). Ta poteza bo za 32-letnika odločilna, pred tem pa je vajeti v svoje roke prevzel že v začetku tega meseca, ko je med preiskavo korupcije naročil aretacijo več kot 40 princev in vladnih ministrov.

Daily Mail poroča, da bo kralj Salman sicer predal uradno vodstvo države svojemu sinu, a bo ostal pomembna osebnost na položaju. Ko bo princ postal kralj, se bo osredotočil na odnose z Iranom, ki je že od nekdaj glavni naftni konkurent Savdske Arabije. Bojijo se, da temu lahko sledijo vojaški ukrepi. Novi kralj namerava za pomoč prositi izraelsko vojsko, ki bi zatrla Hezbolah, libanonsko milico, ki naj bi podpirala Iran.

Izraelu je za pomoč ponudil več milijard dolarjev, kraljeva družina pa njegovega početja ne odobrava
MBS je prepričan, da mora napasti Iran in Hezbolah,” je za Daily Mail povedal vir blizu kraljevske družine. “Za dosego svojega cilja bo storil vse, čeprav se kraljeva družina z njim ne strinja. Zato ne čudi, da ga vladar Kuvajta imenuje ‘Divji bik’. MBS načrtuje, da bo najprej napadel Libanon, ob tem pa upa na izraelsko vojaško podporo. Izraelu je za pomoč že ponudil več milijard dolarjev. MBS se brez Izraela ne more sam soočiti z omenjeno milico v Libanonu. Ima pa tudi načrt B, ob izvedbi katerega se bo z milico bojeval v Siriji,” naj bi dejal vir. Dogajanje je komentiral tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je na Twitterju zapisal: “Zaupam kralju Salmanu in prestolonasledniku Saudske Arabije, ki točno vesta, kaj počneta …”.

Foto: Twitter

Napetosti med Saudsko Arabijo in Iranom se zaostrujejo
Prejšnji teden je princ Mohammed poklical libanonskega premiera, ki je kmalu za tem odstopil. Javnost verjame, da prisilno. Saad al-Hariri je v svojem govoru, ki ga je povedal med odstopom, dejal, da se je bal, da ga bodo umorili in obtožil Iran, da sodeluje s Hezbolahom. Napetosti med Savdsko Arabijo in Iranom so se povečale po tem, ko je saudska vlada obtožila Iran za raketni napad blizu Riada 4. novembra. Raketa je bila izstreljena iz sosednjega Jemna in se usmerila neposredno proti saudski prestolnici, preden je bila sestreljena. Saudski zunanji minister Adel Jubair je dejal, da mora Iran za svoje dejanje prevzeti odgovornost, napad pa je označil kot “vojno dejanje“. “Iran ne more kar izstreliti raket, jih usmeriti proti Savdski Arabiji in pričakovati, da ne bomo ukrepali,” je povedal Jubair. 

A. L.