Kraljevi rojstni dan si je ogledalo na tisoče ljudi

Kralj Karl III med pregledom kraljeve garde. Vir: EPA

London je ponovno zavit v praznične barve. Po kronanju Karla III. v začetku maja, ko se je tudi simbolično začela njegova vladavina nad kraljestvom, danes kraljevina praznuje njegov rojstni dan. V Londonu se je zbralo na tisoče ljudi, v kraljevo čast pa so priredili vojaško parado. 

Na paradi, ki ji pravijo “Trooping the colour” (naslov bi lahko prevedli pozdrav zastavi), je sodelovalo več kot 1400 vojakov, nebo nad kraljevino pa je preletavalo več kot 60 letal RAF (Kraljevih letalskih sil). Tradicija izvira iz 17. stoletja, iz bojišč, ko so se zbranim vojakom pokazale zastave polkom, ki so nato služile kot orientacijske točke.

Vojaška parada je vsakoletni tradicionalni dogodek, namenjen počastitvi rojstnega dne britanskega monarha. Karel III. je navdušence nad monarhijo presenetil z ježo na konju vzdolž znamenite ulice The Mall, česar niso videli vse od 1986, ko je to nazadnje storila njegova pokojna mati, kraljica Elizabeta II.

Karel III. je prejel tudi rojstnodnevne želje naroda. Po paradi je sledil prelet letal kraljevih letalskih sil, ki si ga je kraljeva družina ogledala z balkona Buckinghamske palače, od koder so pozdravili zbrane. Letala so na nebu umetelno izrisala inicialki CK – Charles Rex – s pomenom kralj Karel.

Kralja so spremljali kraljica Camilla, prestolonaslednik Wiliam in ostali člani kraljeve družine. Princ Harry na slavje ni bil povabljen, kot tudi ne njegova soproga Meghan Markle. Znotraj družine med kraljem Karlom in njegovim sinom Harryjem s soprogo že nekaj časa vladajo skrhani odnosi. Slavja se je udeležil še predsednik vlade Rishi Sunak s soprogo, kot tudi številni predstavniki držav Commonwealtha.

Dogodka se je udeležila tudi kraljeva družina. Vir: EPA.

Pomladno praznovanje zaradi lepega vremena
Zanimivo, a današnji dan ni resnični rojstni dan kralja Karla. Ta se je dejansko rodil 14. novembra 1948, a ga v skladu s tradicijo praznujejo junija, in sicer zaradi lepšega vremena in temperatur.

8000 srečnežev si je celoten dogodek lahko ogledalo na posebnih tribunah. Izbrani so bili na glasovanju, na katerega se vsako leto prijavi okoli 250 tisoč ljudi.

Gal Kovač