fbpx

Kristjani najbolj preganjana verska skupina na svetu: V določenih delih sveta persekucija dosegla stopnjo genocida

Foto: epa

Iz poročila, ki ga je naročil državni sekretar za zunanje zadeve v Veliki Britaniji, izhaja, da je persekucija kristjanov po svetu blizu stopnje genocida.

Izvedbo raziskave v zvezi s pregonom kristjanov po svetu je na zahtevo javnosti naročil državni sekretar za zunanje zadeve Jeremy Hunt. Povod za to je bilo po pisanju BBC ogorčenje javnosti nad ravnanjem s krščansko materjo petih otrok Asio Bibi v Pakistanu, ki je bila tarča groženj s smrtjo, potem ko jo je sodišče oprostilo bogokletja proti Alahu.

Preberite še: Komu zvoni?

Končno poročilo bo izdano šele poleti, vmesno poročilo pa je razkrilo, da so kristjani najbolj preganjana verska skupina na svetu. Hunt je kot enega od razlogov za to imenoval tudi politično korektnost, ki na Zahodu preprečuje, da bi se dejansko soočili z dejstvi in si namesto tega raje lažemo.

Teroristični napad v Šrilanki je bil budnica
Največja posledica “genocidnih dejanj nad kristjani je eksodus”, zaradi česar je bilo krščanstvo v določenih predelih Bližnjega vzhoda izbrisano. V Palestini kristjani predstavljajo le še 1,5 odstotka celotnega prebivalstva.

V Iraku so kristjani leta 2003 šteli 1,5 milijona prebivalcev, danes jih je manj kot 120 tisoč. “V nekaterih predelih je stopnja in narava persekucije blizu mednarodni definiciji genocida, kot jo je sprejel OZN,” je povedal Hunt.

Po Huntovem mnenju so vlade po svetu do sedaj zanemarjale persekucijo kristjanov in jih je šele teroristični napad na cerkve za veliko noč v Šrilanki, v katerem je umrlo več kot 250 ljudi in bilo več kot 500 ranjenih, zares zbudil. Poročila o okoli 359 in več mrtvih so se izkazala za zmotna, saj naj bi določene preštevali večkrat.

Ivan Šokić