Zanka okoli Berishaja se oža – Kosovska policija nad elektromafijo

Direktor KEK Nagip Krasniqi in predsednik vlade Albin Kurti (Foto: Facebook)

Bilo je samo vprašanje časa, kdaj se bo hišica iz kart okrog Golobove albanske finančne afere začela podirati. Zdi se, da gre vse v to smer. Kosovska policija je aretirala izvršnega direktorja Kosovske energetske korporacije (KEK) Nagipa Krasniqija. Aretiran je bil po nalogu posebnega državnega tožilstva, saj je bil obtožen več kaznivih dejanj, in ga pridržali do 48 ur. Kot smo že pisali, je bil Krasniqi prav tako vpleten v preiskave kosovske policije proti veleposlaniku Martinu Berishaju, domnevni Golobovi finančni muli. Le mesec pred aretacijo se je Krasniqi v Zagrebu srečal z Berishajem in ostalimi energetskimi ponudniki.

Direktor kosovske energetske korporacije KEK Nagip Krasniqi je bil v sredo aretiran zaradi suma storitve kaznivih dejanj “zlorabe uradnih pooblastil”, “izvrševanja vpliva” in “konflikta interesov”, poročajo prištinski mediji, ki se sklicujejo na trditve posebnega tožilstva. Po poročanju Kohe so pred aretacijo opravili preiskavo njegove pisarne v prostorih KEK v Prištini ter dveh stanovanj v njegovi lasti. Med preiskavo so zasegli dokumentacijo, tri računalnike, prenosnik, mobilni telefon, USB ključek ter “druge materialne dokaze”.

“Policija je po nalogu posebnega kosovskega tožilstva prijela NK zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali pooblastil, izvrševanja vpliva in nasprotja interesov,” piše v sporočilu, ki ga navaja Kosovo online. Kosovska policija je pred tem preiskala centralne pisarne KEK v Prištini, nadaljevala pa s Krasniqijevo pisarno in njegovimi stanovanji. Racije se po poročanju kosovskih medijev sicer izvajajo zaradi zlorabe razpisa za remont bloka A5 Termoelektrarne Kosovo A, spomnimo pa, da je bil Krasniqi prav tako vpleten v preiskave kosovske policije proti veleposlaniku Martinu Berishaju. Po naših zanesljivih virih se je nedavno sestal z Berishajem in ostalimi energetskimi ponudniki v Zagrebu, cene električne energije na Kosovem pa so pod njegovim vodstvom poletele v nebo. Nagip Krasniqi je bil vodja Odbora za energijo LVV, preden je postal vodja KEK-a, sodeč po nekaterih virih pa gre za osebo, ki je bila s strani Kurtija namerno nastavljena na KEK. Pred nekaj meseci je sam priznal, da se je za prodajo–nakup energije pogajal s posrednikom Martinom Berishajem.

Predsednik kosovske vlade Albin Kurti (L) in direktor KEK Nagip Krasniqi (D) (foto: Facebook)

Krasniqi je v preteklosti priznal, da so elektriko kupovali tudi od družbe Gen, ki ima prodajna mesta v več balkanskih državah, glavno podružnico pa ima v Sloveniji. Sumijo ga dogovora z ministrstvom za gospodarstvo o finančni podpori pri premagovanju energetske krize. Na aretacijo se je odzval tudi predsednik Demokratske stranke Kosova (PDK) Memli Krasniqi, ki je v preteklosti večkrat pozval k aretaciji Martina Berishaja “zaradi sumljive korupcijske afere in velike škode, ki jo je povzročil podobi Kosova.” Spomnimo, da obisk Berishaja na Kosovem januarja ni bil lepo sprejet. Aretiran je bil član PDK, Milot Krasniqi, ki je na dogodku besno prišel do Berishaja, ko je ta sedel v prvi vrsti, in vanj začel metati papirnati denar, o tem si lahko preberete tukaj.

Predsednik PDK: Aretacija Nagipa Krasniqija je nekaj, na kar opozarjamo že mesece
Takrat je predsednik PDK zapisal, da je bila aretirana napačna oseba in da se predsednik vlade Albin Kurti vede, kot da se ni nič zgodilo, čeprav obstajajo dokazi, da je veleposlanik Berishaj, Kurtijev tesni prijatelj, prejemal znatne vsote denarja od podjetja GEN-I, ima več vloženih kazenskih ovadb in na desetine poročil mednarodnih medijev o škandalozni aferi, ki zahtevajo njegovo privedbo pred sodišče. Edino mesto, kjer bi moral Martin Berishaj govoriti, je pred pravosodnimi organi in ne na konferencah. Za resnico se ne bomo ustavili, dokler ni popolnoma razjasnjena,” je takrat zapisal Krasniqi, ki se je odzval tudi na aretacijo šefa KEK-a in med drugim na Facebooku zapisal: “Današnja aretacija šefa KEK-a, nekdanjega predsednika Odbora za samoizpraševanje gibanja za energijo, Nagipa Krasniqija, je najboljši dokaz tega, kar govorimo že mesece – da so največje zlorabe Kurtijeve vlade ravno v energetskem sektorju, in sicer preko shem koruptivne in absolutne zlorabe moči. Premier Kurti bi moral takoj za današnjo aretacijo razglasiti svojega prijatelja in sokrivca. Dokazuje, da so zlorabili milijone evrov.”

Tajna srečanja direktorja KEK in Martina Berišaja
Krasniqi kosovskemu predsedniku vlade očita zlorabo verige energetskega sektorja od proizvodnje do porabe, za katere pravi, da “niso niti naključne niti nenamerne”. “Lani podražitev elektrike za več kot 100 odstotkov, druga podražitev za 15 odstotkov pred nekaj dnevi, nezakonito plačevanje preko 100 milijonov evrov za srbske položnice na severu, blokiranje gradnje novih proizvodnih zmogljivosti, nakup in prodaja energentov. Del koruptivne piramide, ki jo je ustvarila Kurtijeva vlada na čelu z obtoženim veleposlanikom Republike Kosovo na Hrvaškem Martinom Berishajem, je vzrok največje koruptivne regionalne trgovinske afere z energijo in pranjem denarja. Ta nova dejstva in dokazi, predloženi parlamentarni preiskovalni komisiji, zdaj dokazujejo tajna srečanja. Izvršni šef KEK-a Nagip Krasniqi je bil aretiran. Pozivam kosovsko državno tožilstvo in vse pristojne organe, da današnji primer nadaljujejo z največjo resnostjo in vse, ki so vpleteni v te koruptivne verižne škandale, privedejo pred sodišče.”

Številnim odzivom na aretacijo direktorja KEK-a Nagipa Krasniqija se je pridružil tudi nekdanji predsednik slovenske vlade Janez Janša: “Zadnje: Aretacije in hišne racije v elektroindustriji Kosova, očitno posledica ugotovitev preiskave primera Berishaj – GENI – predsednik Golob, je zapisal Janša na svojem družbenem omrežju Twitter.

Aretacija direktorja KEK-a je dvignila ogromno prahu, saj se počasi oža krog okrog mafijskega energetskega poslovanja. Kosovski novinar Astrit Gashi je na Facebooku zapisal, da je Nagip Krasniqi oseba, ki ima za sabo zgodovino zlorab. “Po poročanjih ga je finančni direktor KEK-a odpustil zaradi suma zlorabe nekje v letih 2006–2007. Kosovska vlada je imenovala tistega direktorja v KEK-u ob poznavanju teh dejstev. Njegovo drugo imenovanje je “skupna kriminalna združba” proti energetskemu sistemu, katerega del je tudi veleposlanik Martin Berishaj. Nagipija danes spet preiskujejo, a bi morali preiskovati celo “kriminalno podjetje” energetike s tistimi, ki so ga poimenovali na vrhu! Dol s tatovi v ustanovah,” je zapisal Gashi.

Za komentar smo se obrnili tudi na stranko Gibanja Svoboda in sicer z vprašanjem: “Glede na novico, da je bil nedavno aretiran izvršni direktor kosovskega energetskega podjetja KEK Nagip Krasniqi,  ki je v preteklosti priznal, da so elektriko kupovali tudi od družbe Gen z glavno podružnico v Sloveniji in je tesno povezan z kosovskim veleposlanikom Martinom Berišajem, ki je na svoji podjetji dobival nakazila s strani podružnice GEN-i, nas zanima komentar predsednika vlade Roberta Goloba na celotno zadevo. Saj je bil le direktor GEN-i v času, ko so se nakazila izvajala.  Zanima nas tudi splošni komentar stranke Gibanja Svoboda, glede na dejstvo, da je bil Robert Golob domnevno vpet v domnevno sporna dogajanja na nekdanji poziciji, danes pa je predsednik vaše stranke?

Ana Horvat