fbpx

Kronen Zeitung razkriva povezanost avstrijskih komunistov z ruskim in beloruskim režimom

Werner Murgg iz vrst avstrijskih komunistov in beloruski diktator Aleksander Lukašenko (Wikimedia Commons/epa)

Avstrijski komunisti burijo duhove s potovanji v tujino. Bili so namreč na obisku v Lukašenkovi Belorusiji kot tudi separatističnem Donbasu, ki leži v jugovzhodnem delu Ukrajine.

Wernerju Murggu, članu Komunistične partije Avstrije, se je na tako imenovanem “zasebnem” obisku v Belorusiji pridružila njegova partnerica in podžupanja občine Trofaiach Gabriele Leitenbauer, razkriva avstrijski časopis Kronen Zeitung.

Verjetno je pravo prijateljstvo tisto, kar Murgga povezuje z vzhodnoevropskimi vladarji, ki jih  Evropa močno kritizira. Kot je sedaj postalo jasno, ga je njegova partnerica in podpredsednica mesta Trofaiach Gabi Leitenbauer avgusta spremljala na kontroverznem potovanju v Belorusijo. Po poročanju komunističnih spletnih medijev se je štajerska delegacija v “Hiši prijateljstva” v Minsku srečala z Aleksejem Sokolom, prvim sekretarjem Komunistične partije Belorusije.

Štajerski komunistični somišljeniki trdijo, da s tovrstnim potovanjem niso bili seznanjeni. “Potni stroški niso bili pokriti iz sredstev stranke Komunistična partija Avstrije,” so v odgovoru na novinarsko vprašanje zatrdili v stranki. Murgg, ki se je mudil  Belorusiji, ni bil dostopen za kakršenkoli komentar.

Manjkal ni član občinskega sveta v Gradcu
Pod valom kritik pa se ni znašel le Murgga, ampak tudi delegacija Komunistične partije Avstrije, ki je leta 2019 obiskala Donbas. Sodeč po dostopnih podatkih naj bi do omenjenega obiska prišlo v luči pete obletnice ustanovitve “Ljudske republike Donbas”, ki sicer ni mednarodno priznana. Na tem potovanju so bili prisotni vodilni komunistični predstavniki iz avstrijske Štajerske, med drugim tudi graški občinski svetnik in funkcionar delavske zbornice Kurt Luttenberger.

Foto: epa

Po besedah avstrijskih komunistov naj bil razlog za potovanje posredovanje pri ponovni vzpostavitvi uničenega mejnega prehoda pod nadzorom OVSE, ki naj bi ga kmalu zatem popravili. Vsekakor pa se razprave o vodenju zunanje politike avstrijskih komunistov ne ustavijo tukaj. Porajajo se namreč številna vprašanja in polemike glede “zasebnega” obiska v Severni Koreji, o katerem zaenkrat še ni znanih informacij.

Nina Žoher