fbpx

Krščansko praznovanje so morali v nemškem mestu odpovedati, ker so od sedaj za varnost procesij potrebni oboroženi stražarji in cestne zapore s tovornjaki

Foto: epa

V nemškem mestu Bergkamen so zaradi varnostnih zahtev odpovedali praznovanje krščanskega praznika Sveto rešnje telo in kri. Medtem ko so druge katoliške skupnosti imele procesijo skozi mesta, so bile ulice Bergkamena prazne. Mestna župnija sv. Elizabete je morala tik pred zdajci preklicati procesijo, saj bi morali v zelo kratkem času postaviti dodatne varnostne službe. Šele pred dvema tednoma so jim sporočili, da morajo od sedaj naprej postaviti dodatne varnostne ograje z dvema oboroženima stražarjema in cestnimi zaporami s tovornjaki.

“Tega ne bi mogli izvesti v tako kratkem času,” je dejal Pastor Thorsten Neudenberger. “Kmalu se bomo pogovarjali s pristojnimi, da najdemo rešitev za naslednje leto,” je dodal.

V drugih občinah je namreč ravno v času praznovanja prišlo do težav, zato so bile nujno potrebne dodatne varnostne sile. V mestu Schwerte so procesijo zaradi tega preložili na drug dan. V Kölnu je s kardinalom Rainerjem Mario Woelkijem na stotisoče ljudi na Roncalliplatzu praznovalo mašo na prostem. Nato je potekala v središču mesta procesija. Na praznik Sveto rešnje telo in kri se namreč kristjani spominjajo zadnje večerje, kjer je Jezus svojim učencem delil kruh in vino kot svoje telo in kri. Po besedah ​nadškofije v Kölnu se praznik praznuje že od 13. stoletja, vedno na drugi četrtek po dnevu binkošti, poroča Voice of Europe.

Foto: epa

A. G.