fbpx

Kruta realnost: IS bi Švedsko zavzel v nekaj urah, saj imajo tam že svoje borce

Slika je simbolična. /Foto: epa

Iraški vojak, ki se bori proti Islamski državi, je začel jokati, ko je slišal, kako so obravnavani sovražni teroristi, ko pridejo na Švedsko in jih tam nihče ne preganja. Vendar pa hkrati svari, češ da bi Islamska država potrebovala le nekaj ur, da bi zavzela Švedsko.

“Dejansko sploh ne vem, kako naj to razložim, kako terorist sploh ima čas, da na Švedskem gleda televizijo, da bi se lahko usedel in govoril o tem, kako slabo je to za njega, pa tudi o tem, da je švedski minister izjavil, da je treba uvesti programe, s katerimi bi pomagali pripadnikom Islamske države, da se socializirajo,” je bil zgrožen eden od iraških vojakov, ki se bori proti skrajni teroristični skupini. Medtem ko so predstavniki Islamske države (IS) v osrednjem Mosulu izpustili kemični plin, kar je razkrila novinarka Expressa, iraški vojaki bijejo krvavo bitko proti pripadnikom IS. Speisa razkriva, da se je novinarka Expressa odločila, da pove vojaku, ki se je boril proti Islamski državi in v tem boju tvegal svoje življenje, kakšno je dejansko stanje, ko pridejo borci Islamske države na Švedsko. V očeh je imel solze. “Mislim, da je to moj najhujši trenutek v Iraku, čeprav sem bila že velikokrat priča velikemu bombardiranju s strani Islamske države,” je na začetku povedala novinarka Magda Gad, ki je dodala: “Islamska država je v središču Mosula pri hotelu Ashur spustila kemijsko orožje. Ljudje, ki so bili v tistem trenutku tam, so utrpeli hude poškodbe – imeli so težave z dihanjem, z vidom, oči so jih pekle, kašljali so, na koži so imeli pekoč in srbeč občutek. Nekateri so bruhali, nekaj jih je izgubilo zavest.”

Pripadniki IS bi zavzeli Švedsko v nekaj urah, saj tam že imajo svoje ljudi
Nato je novinarka pristopila do nekega iraškega vojaka in ga vprašala, koliko dni bi po njegovem potrebovala Islamska država, da bi zavzela Švedsko. Odgovor jo je nadvse presenetil, saj ji je vojak odgovoril: “Ne dni. Ure. V nekaj urah.” Konec koncev je na Švedskem že nekaj teroristov Islamske države, ki so zagrešili teroristična dejanja po Evropi, recimo Osama Krayem in Moahmmed Belkaid, ki sta bila vpletena v teroristične napade v Parizu in v Bruslju.

Foto: epa

Grozljivi poboji in množična grobišča
Odkar se je 19. februarja začela ofenziva proti zahodnemu Mosulu, so iraške oblasti registrirale že 99.852 beguncev. Samo v nedeljo je več kot 10 tisoč civilistov zapustilo jugozahod tega mesta. Ljudje so pobegnili od ostrih spopadov in zapustili svoje domove, še pred tem pa so nekaj mesecev trpeli zaradi pomanjkanja hrane. Polovica od teh je otrok, veliko pa je tudi takšnih, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo. Kljub temu pa obstaja najmanj 600 tisoč civilistov, ki ostajajo v Mosulu. Gadova še opozarja, da so se na tem območju dogajali grozljivi poboji, ki so za seboj pustili več množičnih grobišč.

Marjanca Scheicher