Kruto zabodli muslimana, potem ko je kristjanom voščil vesele velikonočne praznike

Foto: Printscreen/Youtube

Trgovec Asad Shah je bil ubit le nekaj ur potem, ko je kristjanom zaželel vesele velikonočne praznike. Shah je bil miroljuben musliman, ki se je vneto zavzemal, da bi muslimani in kristjani živeli v sožitju. Islamski skrajneži njegovo usmrtitev sedaj javno podpirajo. 

Trgovca so našli v mlaki krvi v njegovi trgovini. Zabodenega 40-letnika so odpeljali v bolniščnico, kjer pa je zaradi hudih poškodb umrl. “Gospod Shah je bil priljubljen, spoštovan in ljubljen član naše skupnosti. Bil je topel in prijazen človek, ki je bil vedno pripravljen na pogovor,” je za The Guardian pojasnil njegov sosed.

Musliman, ki se je boril za sobivanje različnih verskih kultur
Asad Shah
je le nekaj ur pred smrtjo na Facebooku zapisal: “Prijeten petek in vesele velikonočne praznike mojim ljubim kristjanom.” Ob tem je dodal, da je sledenje Jezusu Kristusu pomemben korak za sobivanje “obeh svetov”. 

Trgovec je bil član muslimanske skupnosti Ahmadiyya, ki je bila že večkrat tarča napadov. Najbolj pogosto jih napadajo v Pakistanu in Indoneziji, saj njihova odprtost do drugih verskih skupnosti ortodoksnim muslimanom ni povšeči.

“Čestitke vsem muslimanom”
Na Facebooku pa se je pojavila tudi zaprta skupina, ki je izrazito sovražno nastrojena proti “miroljubni” veji islama in podpira Shahovo smrt. Skupina, ki odkrito in izrazito spodbuja versko sovraštvo, ima več kot 13 tisoč članov. Tam so objavili celo sliko umrlega, poleg pa so pripisali: “Čestitke vsem muslimanom,” poroča Daily Mail.

N. K.

 

 • garfi

  Muslimanski in KOMUNISTIČNI totalitarci si tako prigrabijo oblast
  IN KORITA.
  Na roko jim gre PASIVNOST večine !

 • xtc

  Vedno je škoda dobrih in pametnih ljudi a jih je žal malo:
  KAKORKOLI NAJ POČIVA V MIRU:

 • dob

  Ker so v članku omenjeni časopisi z imeni, sklepam, da se je zgodilo v Angliji.
  Opažam pa, da uredništvo Nove 25 TV dostikrat ob naslovu članka prezre podatek KJE se kaj dogaja oz. se je zgodilo, bralca to zbega, vsaj mene – vedno!

  V Wikipediji lepo piše, kakšna naj bo zgradba članka:
  Who did that?
  What happened?
  When did it take place?
  Where did it take place?
  Why did that happen?

  Some authors add a sixth question, “how”, to the list, though “how” can also be covered by “what”, “when”, or “where”:
  How did it happen?
  (V Sloveniji je morda pametno odgovoriti še na sedmo vprašanje: Kok košta? Pravzaprav Slovenc to najprej vpraša, drugo ga že skoraj ne zanima več.)

  • stajerc5

   Upam, da bo predlog deloval pozitivno, samo (vsaj jaz) mocno sumim na kaj taksnega. Skoda, da ta nas miniudbovec1 ali 2 ne javljata vcasih res zelo dobre predloge, za izboljsavo dolocenih, ne najbolje resenih stvari na Novi. Sicer sta super, le (ce ze prebereta vse) taksne predloge bi pa lahko javila ekipi, kot taksni.

   • dob

    Upam in podpiram. Vsi bi radi prispevali k temu, da imamo dober internetni cajteng.

  • Andrej

   Saj ni važno, kje je bilo, pomembno je, da je grozno.

   • dob

    Andrej, na dva načina lahko razumem tvojo pripombo.

    Eden je lahko tvoj očitek uredništvu, da po nepotrebnem objavlja grozne novice, kar bi lahko bila politika uredništva, ki se z njo ne strinjaš ali pa se ti groza ne zdi vredna objave, ker imaš drugačno, svojo politiko. Drugo pa je, da morda misliš, da je vseeno, kako nov novinar opisuje dogodke.

    Novinarstvo je poklic. V Sloveniji je novinarstvo prostitucija in ne poklic, zato, ker je politika prikazovanja lažne resničnosti. S tem postane manj poskus razlaganja vsega, kar se okrog nas dogaja, postane pa bolj interpretacija okolja.

    Tem,u bi lahko rekli tudi prikazovanje pobožnih želja političnih opcij, ki vladajo in nas s tem obvladujejo. To z resničnostjo nima nobene povezave. To je kvečjemu ustvarjanje paralelne resničnosti in temu pravimo laž.

    Sam sem proti takšnemu prikazovanju resničnosti. Kot bralcu se mi to zdi ponižujoče. Če gozdar podre drevo, se mora drasti nekaterih preprostih pravil; upoštevati mora gravitacijo, s tem lastno varnost. Predvidevati mora, kam bo drevo padlo. Paziti mora nase in na drevo!

    Pa tudi drevo podira iz nekega vzroka oz. iz namena, ne kar tako. Vse ima neko svojo logiko in politika je pri tem včasih (pri nas skoraj vedno) pravo nasprotje resničnosti, pač pa je ustvarjanje paralelne resničnosti. Resničnost nam zabriše, ker bi jo rada pokazala za takšno, kot njej odgovarja. To počne, ker z nami manipulira.

    Če torej članek v časopisu ne vsebuje elementov, ki jih članek mora imeti, da bi odgovarjal zgradbi dobro sestavljenega članka, potem dvomim v dober namen tistega, ki ga je pisal. Ali objavil, povzel, karkoli že.

    Ne vem, kaj drugi počnete tukaj, ker mi nameni drugih niso vedno jasni. Vem pa, kaj jaz počnem!

    Moj namen je vzpostavljanje skupnega odnosa do Resničnosti. Slej ko prej se bo ta prostor Zavesti vzpostavil, ker je zdaj spor med posameznimi deli Boga tako velik, da preti osbtoju Življenja!

    Kamorkoli pogledaš, iz vsakega članka, novice, sporočila štrli eno samo vfeliko všpršanaje: Koliko Bogov pa je?! Se ne znajo med sabo zmeniti?

    Nas, otroke, trgajo, mučijo in žrtvujejo – toda kje je zdaj neki skupni imenovalec našega življuenja in s tem obstajanja? Kako se bomo zmenili, okrog katerega skupnega Namena, če takšen namen sploh obstaja????

    V odsotnosti Namena se ljudje polarizirajo. Novačijo pristaše za spopad.

    Politika manuipuklira s človeško zavestjo, kolikor je je še ostalo, ker jo je politika plansko uničevala Zavest (zavedasnje o skupnem izvoru in Namenu) skozi tisočletja in še več.

    Politika me ne zanima. Zame je samo simptom, ki ga je treba upoštevati kot informacijo in posledico, ne pa kot izhodišče oz. vodilo za razumevanje naše resničnosti. Politika je prej vse kaj drugega kot pa Resničnost! Je pravzaprav ena velika laž, oz. skupek laži, ki bi rade, da bi nekaj bilo, kar ni in nikoli ne bo.

    Zato je pomembno, kako je nek dogodek predstavljen. S kakšnim namenom. Osnovna zgradba članka daje novici živost, da pisec članka, tudi če ima morda politiko za sabo, vseeno da prednost Resničnosti, ta pa je povezana z Namenom, ki je ustvarjal Vesolje od vsega začetka! Gozdar, ki podira drevo v gozdu, spoštuje ravno Namen, čim se odloči upoštevati gravitacijo! Takemu gozdarju rečemo, da je pameten človek. Ne govorimo o Namenu, ker se nam to ne zdi vmesno, govorimo pa o tem, da nekdo zna in oblvada svoje delo. In tak je božji, ker to zna, vseeno, kdo je in s katere strani prihaja.

    Če tega ne upoštevamo, potem je vseeno in potem je vseeno tudi kaj FDV naroči svojim študentom naj pišejo in kako naj pišejo oz. naj razmišljajo. Toda to, kar tam počno, je politika (laž, manipulacija, zavajanje, promocija neke neresničnosti in prikazovanjue za resnično).

    Ni vse useglih! Nekaj se Resničnosti približuje, drugo pa se od nje oddaljuje. Vodilo je pa Namen in po njem lahko ocenjujemo, kaj je dober članek in kaj slab, kaj je dobro novinarstvo in kaj slabo.

    Gravitacija se bo izkazala za največji in najboljši izum, kar jih je! Gravitacijo si je izmislila Mama. Ko se človek poglobi vanjo, bo videl, da gre pri gravitaciji za pripadnost, za privlačnost, željo, za orientacijo v prostoru… Vse to dobimo z gravitacijo! In ne nazadnje gre za emocionalno orientacijo, kar je , vsaj zame, najpomembnejše sporočilo, ki nam ga je dala Mati Vsega v Vesolju tu na Zemlji!
    Zarodek se rodi, ko je teža dovolj velika, da ogroža mamo in se zato MORA roditi in nositi lastno težo.

    Nekaterih stvari se ne da interpretirati in jih prikazovati za drugo, kar so. Tu se politika neha.

    • Peter

     Andrej, kaj naj ti rečem o njem? Ali je tako mlad in tako naiven, da ne opazi, kako so ga oprali, ali pa je že tako izkušen in toliko pokvarjen, da se dela, da je mlad in naiven, no.
     Na vsak način bi rad delil z nami tukaj svojo modrost, ki je na nivoju desetletnega trmastega otroka, ki so ga za povrh še prepričali, da je desna glda in v to verjame.

  • sodnikisozločinci

   Pobrano z Breitbarta.

  • Iza Demos

   It took place in Glasgow in the United Kingdom.
   Tanveer Ahmed, a 32-year-old Sunni Muslim from Bradford, West Yorkshire, did it.
   Pobrano iz EXPRESS, Home of the Daily and Sunday Express in še piše, da so gospodu že mesece pred umorom grozili s smrtjo, kar navajajo že v naslovu.

   Meni je poleg zgradbe članka pomembna objektivnost sporočila, katerega bistvo naj bo posredovano že v naslovu. Tale naš medij v tem malo šepa, se raje drži le pravila o pritegnitvi pozornosti, kar se mi ne zdi O.K..

 • ney

  Tudi muslimani niso vsi enaki….miroljubni muslimani trpijo zaradi nasilnih teroristov tako, kot kristjani ali neverniki…Žalostno, da je moral nasilno umreti musliman, ki je bil vzgled multikulturnosti…
  Naj počiva v miru.

  • Alogizem

   Vsi trpimo zaradi raznovrstnih ekstremistov. Verski, politični, itd.

  • soc

   Precej muslimanov sem srečal v življenju, niti enemu nimam česa očitati, nekaj je izjemnih ljudi. V očeh vedno večjega deleža njihovih bratov v veri postajajo izdajalci in nevredni svojega boga. Le še huje bo, ko bo Zahod s silo stopil na prste morilskim ekstremistom.

   Duh je ušel iz steklenice.

  • Peter

   Se strinjam. Najbolje, kar bi se lahko zdaj zgodilo bi bilo, da sami stopijo skupaj in iz svojih vrst sami izločijo tiste, ki delajo probleme.
   So tega sposobni?

  • indijanka

   Lepo si zapisala to..hvala..včasih pozabimo.

 • Sredinec4U

  Iz članka na: http://www.independent.co.uk/voices/after-asad-shahs-religiously-prejudiced-death-we-know-inter-muslim-hatred-is-a-problem-in-britain-a6955146.html

  “Muslims aren’t alone in facing problems with sectarianism, but people
  who demand respect for their beliefs but can’t afford tolerance to
  others deserve neither”

  Regresivnim levičarjem takšne razumniške besede ne prodrejo v lobanjo, oni povsod vidijo samo rasizem, ksenofobijo in sovraštvo.

 • Talha Ahmad

  ٓAsad Shah je bil član mednarodne muslimanske skupnosti Ahmadija. Ta skupnost tudi obstaja v Sloveniji kot društvo za informiranje o islamu. http://www.alislam.si/

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!