fbpx

Krvava statistika terorizma v Nemčiji, ki so ga zagrešili skrajni islamisti

Foto: EPA

Nemške oblasti preiskujejo 60 prosilcev za azil, ki jih sumijo nudenja podpore ali članstva v terorističnih organizacijah, vključno s skrajno sunitsko Islamsko državo.

“Zaradi nadaljnjih migrantskih gibanj v Nemčijo moramo domnevati, da so med begunci tudi aktivni ali nekdanji člani, podporniki in privrženci terorističnih organizacij in islamističnih vojnih zločincev,” je v izjavi sporočil nemški kriminalistični urad BKA.

V teku je 60 terorističnih preiskav, 20 med njimi so jih sprožili v zadnjih desetih tednih, so dodali v BKA. Urad je prejel 410 namigov lokalnih oblasti v 16 nemških zveznih deželah.

Razstrelil se je
Tri izmed štirih krvavih napadov, ki jim je bila Nemčija priča v zadnjem tednu dni, so zagrešili migranti, ki so v državo prispeli kot prosilci za azil. V nedeljo zvečer se je 27-letni Sirec, ki mu je Nemčija zavrnila prošnjo za azil in naj bi ga izgnali v Bolgarijo, razstrelil pred prizoriščem glasbenega festivala v kraju Ansbach. Ranjenih je bilo 12 ljudi.

Mačeta, sekira, nož, strelno orožje
Pred tem v nedeljo je 21- letni prosilec za azil iz Sirije v Reutlingenu z mačeto ubil žensko in ranil še štiri ljudi. Pred tednom dni pa je 17- letni prosilec za azil iz Afganistana na vlaku na Bavarskem z nožem in sekiro huje ranil pet ljudi. Medtem je v petek 18- letni Nemec iranskih korenin v nakupovalnem središču v Münchnu s strelnim orožjem ubil devet ljudi.

Islamisti se vračajo v Nemčijo
Nemški kriminalistični urad je danes še sporočil, da je število ljudi, ki so zapustili Nemčijo z namenom pridružiti se Islamski državi v Siriji naraslo z 800, kolikor jih je bilo v maju, na 840. Od tretjine ljudi, kolikor se jih je vrnilo v Nemčijo, jih je bilo okoli 70 odstotkov deležnih usposabljanja za boj ali so se bojev udeležili, še sporočajo iz BKA.

Pri napadu v nemškem kraju Ansbach na jugu Bavarske gre po besedah bavarskega notranjega ministra Joachima Herrmanna za teroristični napad iz islamističnega prepričanja. Na pametnem telefonu napadalca so preiskovalci našli video posnetek, na katerem moški, ki so ga identificirali za prosilca za azil iz Sirije, prisega zvestobo Islamski državi.

M. P., STA