fbpx

Krvavi sneg: Strašljiv pojav na Antarktiki

foto: Facebook / Andriy Zotov, Ukrainan Ministry of Education and Science

Zaradi nenavadne vrste alg se znanstveniki po vsem svetu trudijo izvedeti več o organizmu, ki živi v gorah in ledenih območjih.

Posebna slika z Antarktike je šokirala svet, saj je prikazovala zasneženo goro, obdano s svetlo rdečo barvo. Čeprav se na prvi pogled zdi, da gre za kri, je znanstvenik pojasnil, da gre za cvetenje alg Chlamydomonas nivalis, ki jih najdemo v izjemno hladnih, ledenih vodah.

To cvetenje se je v zadnjem času okrepilo zaradi podnebnih sprememb. Medtem ko je običajno, da takšne zelene cvetove vidimo na plažah ali sladkovodnih jezerih, je posebnost te vrste alg, da jih najdemo le na ledenikih in gorskih vrhovih.

Kaj povzroča rdečo barvo?
Ta vrsta zaradi svoje značilne barve nosi vzdevek rdeči sneg, saj so njeni organizmi obarvani v temnejši odtenek. Vse to je posledica njihovih karotenoidov, ki črpajo sončno svetlobo in omogočajo nadaljnje razmnoževanje organizmov. Čeprav je to jasna prednost za alge, to ni pozitivno za podnebne spremembe, saj se zaradi tega sneg topi veliko hitreje kot običajno. Prav zato je ta pojav še bolj zanimiv za znanstvenike, ki si prizadevajo razumeti globalno razširjenost teh vrst in njihov vpliv na najhladnejša območja Zemlje. Znanstveniki še niso povsem prepričani o povezavi med rdečim snegom in podnebnimi spremembami, vendar menijo, da se bo razširjenost sčasoma spremenila zaradi globalnega segrevanja.

Raziskava je pokazala, da so imeli organizmi največ koristi, ko je nanje padel sneg. Ugotovili so, da se te alge razmnožujejo zlasti od pomladi do poletja. Poleg tega je lahko količina snežnih padavin pozimi pomemben dejavnik pri nadzoru trajanja pojava rdečega snega, saj je trajanje preostalega snega z njim tesno povezano. Najhladnejši habitati na svetu so med najbolj ranljivimi zaradi hitrih podnebnih sprememb. Zelo pomembno je razumeti spremembe, ki jih ta območja trenutno doživljajo, saj lahko rdeči sneg, ki je posledica rasti enega organizma, vpliva tudi na druge vrste, ki se tam nahajajo.

Verjetno bomo kmalu izvedeli nekaj več o tem pojavu, za katerega znanstvenike trenutno zelo zanimajo spremembe in mutacije, ki bi jih lahko povzročil na kopnem, zlasti v bolj mrzlih regijah.

Demokracija