fbpx

Kuba koketira s kapitalizmom, da bi se rešila pomanjkanja

Miistrica za notranjo trgovino Betsy Díaz Velázquez (Foto: zajetje zaslona)

Kuba pravi, da bo prvič po 60 letih dovolila tujim vlagateljem v svojo trgovino na debelo in drobno. Ta poteza je velik premik za komunistično vlado otoške države, saj ovrže politiko Fidela Castra o nacionalizaciji maloprodaje iz šestdesetih let prejšnjega stoletja, poročajo tuji mediji. “Poslovanje s tujimi naložbami lahko izvajajo tujci in Kubanci, ki prebivajo v tujini, zlasti tisti, ki podpirajo krepitev nacionalne industrije in ustvarjanje proizvodnih verig poleg zagotavljanja inovativnih in naprednih tehnologij in metod upravljanja,” so sporočili na spletni strani ministrstva za notranjo trgovino.

Kuba se sooča z najhujšo gospodarsko krizo v zadnjih desetletjih, z naraščajočimi cenami in nezadovoljstvom javnosti. Politika se želi spoprijeti s pomanjkanjem osnovnih dobrin, kot so hrana in zdravila, vendar se brani pred popolnim odprtjem trgovine. Vladni uradniki so sedaj napovedali, da bodo tuji vlagatelji lahko v celoti ali delno imeli v lasti veletrgovce s sedežem na Kubi. Toda trgovina na drobno ne bo odprta za mednarodne vlagatelje brez nadzora, saj “mora prevladati državni trg”, je dejala ministrica za notranjo trgovino Betsy Díaz Velázquez.

Minister za gospodarstvo Alejandro Gil je dejal, da bo ta poteza omogočila “razširitev in diverzifikacijo oskrbe prebivalstva ter prispevala k okrevanju domače industrije”. Leta 1969 je Fidel Castro nacionaliziral kubansko zasebno veleprodajno in maloprodajno industrijo. Novi predlog zakona o tujih naložbah pa priznava, da centralizirana vlada države ne more rešiti pomanjkanja osnovnih dobrin brez naložb iz tujine.

Foto: epa

ZDA se strinjajo z omilitvijo sankcij proti Kubi iz obdobja Trumpa
V skladu z novo politiko bodo imela prednost podjetja, ki imajo sedež na Kubi že več let. Vladni uradniki so povedali, da bodo dali prednost poslom s podjetji, ki prodajajo zelene energetske  tehnologije in opremo, ki bi lahko spodbudila domačo proizvodnjo. Dodali so, da sprva tržne konkurence ne bo. BBC-jev dopisnik za Srednjo Ameriko in Kubo Will Grant pravi, da je ta poteza nekaj, čemur trdi revolucionarji že leta nasprotujejo, njen uspeh pa nikakor ni zagotovljen. In zaradi okolja, ki ga močno nadzoruje država, Kuba ni privlačna možnost za številne vlagatelje, dodaja.

Nekatere trgovine v državi so morale uvesti obroke, da bi potrošnikom zagotovili dostop do bistvenih izdelkov, kot je jedilno olje. Na tisoče ljudi je na protestih po vsej državi izrazilo jezo zaradi visokih cen ter pomanjkanja hrane in zdravil. Vendar pa so nedovoljena javna zbiranja na Kubi nezakonita, zato so bili številni aretirani. Pandemija koronavirusa, nižje subvencije iz Venezuele ter stroge omejitve in sankcije nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa na otoku so prispevali k njegovim gospodarskim težavam. ZDA so maja privolile v omilitev sankcij proti Kubi iz časa Trumpa. V skladu z novimi ukrepi, ki jih je odobrila administracija Joeja Bidna, so bile omejitve glede potovanja in količine denarja, ki ga lahko prebivalci ZDA pošljejo nazaj svojim družinam na Kubo, sproščene. Takrat je kubanski zunanji minister pozdravil napoved in dejal, da pomeni “majhen korak v pravo smer”.

Minister za gospodarstvo Alejandro Gil (Foto: epa)

Sara Kovač