fbpx

Kubanske ulice polne protestnikov, ki protestirajo proti policijski represiji

Foto: youtube

Na Kubi se je sprožil odpor državljanov, ker je policija brutalno pretepla in zaprla domačega prodajalca. Policisti namreč kot problem vidijo naraščajoče število nezakonitih prodajalcev, oči pa si zatiskajo pred resničnimi problemi. Kubanske oblasti proteste cenzurirajo.

Po poročanju medija Cubanet protesta ni organiziralo kakršnokoli politično gibanje, ampak je posledica ogorčenja domačinov. Incident se je zgodil na območju “La Cuevita” (majhna jama), ki je eden izmed najbolj znanih nezakonitih trgov.

Policija ga je začela pretepati
Po izjavah prič je bil v soseski prisoten mladenič, identificiran kot Felix Ramos Lao, ki se mu je približal policist v civilnih oblačilih. “Zagrabil ga je od zadaj za majico, nato pa se je moj mož odzval, saj je mislil, da ga želijo oropati. Nato so prišli še drugi policisti in ga pretepali brez prestanka,” je dejala Ramosova žena Kirenia Castillo Rodriguez in dodala, da mu je policija grozila tudi s pištolo. Ramosa so nato odpeljali s policijskim avtom in ga zaprli zaradi poskusa napada.

Policija se izogiba resnično kaznivim dejanjem
Lokalni prebivalci so nato na policijski postaji zahtevali njegovo izpustitev in obtožili policiste, da ljudi zapirajo zaradi nakupovanja in prodaje, resnično kaznivim dejanjem pa se izogibajo. Skupino protestnikov so sestavljali aktivisti za človekove pravice, trgovci in prebivalci tega območja.

Zadnji protest take vrste se je zgodil po velikem uničenju, ki ga je zapustil orkan Irma v Havani. Prebivalci so takrat protestirali, da želijo električno energijo in pitno vodo, policija pa je blokirala promet v okolici, da bi preprečila širjenje novic o protestih.

D. Š.