Kubanski režim je prepovedal tradicionalno večerno katoliško procesijo

Katoliška procesija na Kubi (Foto: epa)

Komunistični režim na Kubi je lokalni katoliški cerkvi v mestu Esmeralda prepovedal praznovanje tradicionalne večerne procesije Gospe usmiljenja El Cobre.   

Castrov režim je namesto tega lokalno skupnost prisilil, da procesijo izpelje ob zgodnejši uri, ko je nevzdržna sončna pripeka in vročina. Vatikan je Gospo iz El Cobreja razglasil za zavetnico Kube leta 1916. Kubanski katoličani 8. september praznujejo kot praznik Blažene Device Marije. Tradicionalna procesija je del vsakoletnega praznovanja zavetnika Kube. Praznovanje vključuje tudi slovesno mašo, ki ji sledi niz procesij s podobo Device po več mestih v državi, ki jih verniki spremljajo z molitvami, poroča Breitbart News.

Castrov režim je tokrat ljudem onemogočil, da bi praznovanje izvedli v bolj prijetnih nočnih urah. Duhovnik Alberto Reyes Pías se je odzval na to, da je bila procesija najprej napovedana za večerne ure, in je oblastem namenil ostro kritiko. Tudi sicer gre za ostrega kritika komunistične indoktrinacije otrok v šolah, tokrat pa je Castrov režim grajal zaradi pomanjkanja spoštovanja verske svobode v komunistični diktaturi ter zaradi nenehnega nadzora nad sleherno dejavnostjo, ki se režimu zdi “sumljiva”. Je eden tistih, ki si drzne reči, da ljudje živijo v diktaturi, zato ga oblasti tožarijo lokalnemu škofu.

Katoliška cerkev na Kubi je poslednji branik svobode kubanskega naroda. Na fotografiji je cerkev v kraju Santiago de Cuba. (Foto: Pixy)

Znano je, da Kubanci zadnja leta vsakodnevno protestirajo in zahtevajo konec Castrovega režima, ki ljudi zatiraa že šest desetletij in zaradi katerega živijo v ekstremnih in nečloveških razmerah, ki vključujejo nenehne izpade elektrike, pomanjkanje osnovnih življenjskih potrebščin ter pomanjkanje dostopa do zdravstvene oskrbe. Lani je bilo na Kubi registriranih skoraj štiri tisoč protestov proti režimu. Pias je še dejal, da bodo procesijo izpeljali na soncu kot Izraelovi otroci v puščavi in molili, da bodo nekega dne vstopili v obljubljeno deželo, da bodo lahko uživali blaginjo in svobodo. Obenem se bodo v molitvah spomnili tudi zatiralskih vladarjev.

Domen Mezeg