fbpx

Kubanski zdravniki tožijo venezuelsko naftno družbo zaradi neizplačanih plač

Kubanski zdravniki (vir: twitter)

Skupina neimenovanih kubanskih zdravnikov je vložila tožbo proti venezuelski naftni združbi, ki je Castrovemu režimu za njihovo delo plačala v nafti in jim zato dolguje plače.

Kuba se že dolgo okorišča z delom svojih zdravnikov, ki jih na tisoče pošilja v tuje prijateljske države, kjer morajo opravljati svoje delo na revnih in nevarnih območjih. Države nato po poročanju Breitbarta plačajo direktno kubanskemu komunističnemu režimu, kar naj bi tej revni državi letno prineslo 11 milijonov dolarjev.

Zdravniki za svoje delo dobijo zgolj “štipendijo za življenje”, kar je po mnenju mnogih enako suženjski plači in ne zadostuje niti za pokritje dnevnih življenjskih stroškov. Kuba pa ravno tako ne dovoli, da bi družine zdravnikov zapustile državo in potovale z njimi na misije, kamor jih pošlje država.

Kubanski zdravniki tožijo Venezuelo na sodišču, ki nima nikakršne moči
Iz tega razloga so kubanski zdravniki, ki so uspeli pobegniti s Kube, v Miamiju, na venezuelskem ustavnem sodišču v izgnanstvu, vložili tožbo proti venezuelskemu državnemu naftnemu podjetju Petroleos de Venezuela (PDVSA).

Foto: epa

Zdravniki tožijo podjetje za izplačilo, saj jim v Venezueli niso izplačali niti tistih bornih štipendij, temveč je država plačala Kubi v obliki nafte. Kaj bo nastalo iz tožbe, ni najbolj jasno. Odvetniki kubanskih zdravnikov od sodišča zahtevajo zamrznitev 3,6 milijarde dolarjev sredstev v lasti naftnega podjetja, a poudariti je treba, da je ustavno sodišče v izgnanstvu sodišče zgolj po imenu.

Omenjeno sodišče nima nikakršne avtoritete, nikakršne oblasti. Pred časom je obsodilo venezuelskega diktatorja Nicolasa Madura na 18 let zaporne kazni, a je ta še vedno na čelu Venezuele.

Ivan Šokić