fbpx

Kulinarični pozdrav Svetovnega ekonomskega foruma in EK: Jedli boste žuželke

Hišni muren in mokarji bodo kmalu na vašem jedilniku. (Vir: zajem zaslona/Wikimedijina zbirka, splet)

Svetovni ekonomski forum je pred leti objavil svojih osem velikih napovedi, ki se bodo uresničile do leta 2030. Globalno javnost je najbolj razburila kar prva napoved. “V lastni ne boste imeli ničesar in boste srečni,” se je glasila. Danes je jasno, da bi vsaj pol toliko pozornosti morala dobiti peta napoved, ki je napovedala veliko manjšo potrošnjo mesa. Včeraj je bila namreč sprejeta izvedbena uredba Evropske komisije, ki omogoča uporabo nove žuželke v pekovskih in drugih prehranskih izdelkih. Kot izhaja iz uradnih dokumentov EK, bomo v kruhu, pici in piškotih (in še kje), kaj kmalu jedli predelane murne. Do sedaj sta se v prehrani lahko uporabljala kobilica in mokarji. 

Peta napoved Svetovnega ekonomskega foruma bi se torej lahko glasila: “Jedli boste insekte in boste srečni.” Morda porečete, da je Svetovni ekonomski forum le srečanje elite in da z omenjeno napovedjo Evropska komisija kot demokratična institucija, o čemer bi tudi lahko debatirali, nima ničesar skupnega. Vse dokler ne izveste, da je predsednica Evropske komisije Ursula von der Layen članica upravnega odbora Svetovnega ekonomskega foruma. Odmev teh napovedi pa je slišati tudi v Sloveniji. Ali ni ravno predsednik vlade Golob v predvolilni kampanji grozil s tem, da bomo morali jesti manj mesa, njegov strateški svet za prehrano pa je do nedavnega vključeval le veganske ideologe, predstavnike prehransko-živilske verige pa izključil?

A če se vrnemo k izvedbeni uredbam EK, nam ta jasno pokaže, kje točno bomo lahko v prihodnje našli predelane murne. Za murne bodo veljala naslednja določila. V žitni ploščici bosta dovoljena maksimalno 2 grama na 100 gramov izdelka. V sirotki v prahu pa 3 grame.

Zajem zaslona izvedbene uredbe Evropske komisije, ki določa maksimalne dovoljene količine mokarjev v živilih. (Vir: zajem zaslona, Twitter)

Mokarjev, ki so bili lahko del prehranskih izdelkov že sedaj, je bilo lahko v žitni ploščici maksimalno 20 g na 100 g žitne ploščice.

Zajem zaslona izvedbene uredbe Evropske komisije, ki določa maksimalne dovoljene količine hišnih murnov v živilih. (Vir: zajem zaslona, Twitter)

V sirotki je dovoljena količina še višja. Na 100 g bo mogoče primešati 35 gramov predelanih mokarjev.

Kobilice, mokarji in murni
Zadnja sprejeta izvedbena uredba je tako seznam dovoljenih žuželk za uživanje razširila na tri insekte – kobilice, mokarje in murne. Slednjega bomo lahko na policah zasledili v zamrznjeni obliki, posušenega ali v prahu. Evropska komisija se na uporabo žuželk sklicuje zaradi njihove visoke beljakovinske vrednosti, hkrati pa se sklicuje na kulinarične tradicije nekaterih držav. Po napovedih mednarodnih medijev in investicijskih bank se bo trg pridelave žuželk v prihodnosti razživel, posamezna podjetja pa že načrtujejo “družbeno odgovorne” rešitve, kot je denimo pridelava omenjenih insektov s pomočjo zavržene hrane.

Isti viri ob tem navajajo, da hitrejši razvoj trga omejuje en bistven dejavnik. Žuželke se namreč ljudem gabijo.

Gal Kovač