Kultura brisanja se je spravila tudi nad švedsko državno himno zaradi opevanja slavne zgodovine!

Foto: epa

Po prepričanju profesorja Franka Lindblada se aktualna švedska himna sklicuje na obdobje švedskega imperija, s tem pa slavi invazijo in ropanje. S svojimi izjavami, da je švedska himna zastarela in žaljiva, je dvignil veliko prahu. In kar je še huje: svojo sporno izjavo je podal na dan državnosti. 

Otroški psihiater in upokojeni profesor Frank Lindblad je v zvezi s švedsko himno podal svoje lastne predloge za njene spremembe in s tem prilil novo vodo na mlin brisanja zgodovine oziroma spreminjanja kulture. Zmotil ga je zlasti drugi verz himne, ki po njegovem opažanju kaže na obdobje imperializma in je zastarel. Prepričan je, da Švedi ne bi smeli častiti švedskega imperializma, torej obdobja, ko je švedska vojska napadala in plenila druge države, poroča Sputnik News.

Svoje mnenje je profesor Lindblad podal v časopisu Dagens Nyheter. Kot je poudaril, se zaradi trenutne himne počuti nelagodno, in sicer do te mere, da je ne želi peti na glas. Ob tem se je vprašal, ali lahko ohranjajo verodostojnost pri kritiziranju drugih držav, ki si danes prilaščajo dele drugih držav ali zagovarjajo nasilje z namenom širjenja svoje religije. Obenem se je še vprašal, ali lahko švedska reprezentanca skupaj z občinstvom prepričljivo zapoje svojo himno pred mednarodnimi tekmami, denimo proti Ukrajini ali Norveški. Ob njuni omembi je mislil na vključenost v švedsko kraljestvo oziroma začasno zasedbo. 

Foto: epa

Prav zato bi morali po njegovem prepričanju na novo napisati drugi verz himne. Namesto njega bi rajši videl kratek povzetek tega, kaj naj bi bilo značilno za njihovo državo ter kako naj bo videti odnos med državo in državljanom. Svojo državo vidi kot “pristanišče svobode” za spoštovanje drugih, ki jih želijo zaščititi. Njegova izjava je požela številne kritične odzive. Nekateri so izpostavili, da je profesor eden tistih, ki išče težave tam, kjer jih ni. Verjetno kvečjemu nekateri posamezniki (novinarji) razmišljajo o obdobju imperija, ko se prepeva himno. Nekdo drug pa je zapisal, da dejstva, da je bila Švedska dolgo časa bojevita država, ne bi smeli pomesti pod preprogo. Dobra državna himna namreč vsebuje vse vidike države in njene zgodovine. 

Domen Mezeg