fbpx

Kultura smrti na Nizozemskem se krepi: odslej tudi evtanazija dementnih brez njihovega soglasja

Foto: epa

Nizozemska slovi po liberalnih zakonih, ki podpirajo kulturo smrti. Tokrat so šli še korak dlje, saj dovoljujejo usmrtitev celo za osebe, ki so dementne, in ki v evtanazijo niso privolile. Tako je odločilo tamkajšnje vrhovno sodišče. Odločitev je posledica smrti 74-letnice, ki je bolehala za Alzheimerjevo boleznijo. 

Nizozemska, ki slovi po liberalizmu, uvaja nov kontroverzni zakon. Po novem bo mogoče evtanazirati dementne osebe celo proti njihovi volji. Tako je odločilo tamkajšnje vrhovno sodišče. Odločitev sodišča je posledica smrti 74-letnice, ki je bolehala za Alzheimerjevo boleznijo. Smrt je nastopila leta 2016, za izvedbo evtanazije pa so ji najprej v kavo natresli uspavalo. Ženska je sicer izgubila zavest, vendar se je med izvedbo posega ozavestila, zato jo je morala hčerka pridržati, da bi njeno usmrtitev lahko izvedli do kraja, torej vbrizgali injekcijo, poroča Polonia Christiana.

Za dogodek je javnost izvedela, zdravnica pa je bila obsojena umora. Doslej je namreč veljalo, da mora tudi pacient, ki želi umreti ob pomoči zdravnikov, za to poprej dati soglasje. Primer je najprej pristal na okrajnem sodišču, ki je zdravnico očistil vseh obtožb, vrhovno sodišče pa je sodbo pozneje prav tako potrdilo.

Mediji praznujejo “uspeh” na področju evtanazije, negativnih posledic pa ne upoštevajo
Obenem je zdravnico branila tudi hčerka umrle, ob tem pa dejala, da je zdravnica bolni le pomagala, da se je osvobodila “zapora nedelujočega uma”. Poleg tega je še dejala, da je njena mama že pred časom podpisala dokument, ki je dovoljeval izvedbo evtanazije. Res pa je, da je ženska obenem tudi navedla, da se bo glede podrobnosti izvedbe (časa itd.) tovrstnega zdravniškega posega odločala naknadno, kar se ni zgodilo, saj so se namesto nje odločili drugi.

Foto: Pixabay

Nizozemski mediji so dogodek razglasili za še en uspeh na področju evtanazije ter ga oklicali celo za zgodovinskega, toda obenem povsem spregledali njegov negativni vidik. Gre za to, da se uporaba evtanazije, ki je bila v tej državi sicer uvedena pred 20 leti, vse bolj širi. Zagovorniki pravice do življenja ob tem poudarjajo, da tovrstna praksa povsem negira posameznikovo svobodo in posega v njegove osnovne pravice.

Nizozemska kultura smrti se vse bolj krepi in vse bolj posega po človekovem življenju
Obenem opozarjajo na t. i. “življenjske oporoke”, ki jih želi uvesti vse več držav, saj le-te lahko postanejo smrtne obsodbe. Te namreč potencialnim samomorilcem ne dopuščajo možnosti, da bi svojo prvotno določitev lahko naknadno spremenili. Tako se lahko še večkrat pripeti, da bo kava kakšnega bolnika zastrupljena. Zagovorniki življenja jasno opozarjajo, da se nizozemska kultura smrti vse bolj krepi in vse pogosteje posega po človekovem življenju.

“Evtanazija je bistveno cenejša od stroškov večine bolnikov v bolnišnicah ob koncu njihovega življenja,” je ob začetku leta zapisal eden izmed največjih zagovornikov tovrstne prakse pri nas, sicer filozof Igor Pribac. Ob takšni izjavi se lahko marsikdo zgrozi. Naravnost šokantno je, kako si Pribac zamišlja nižanje stroškov zdravstva v Sloveniji.

Domen Mezeg