fbpx

Kupce je hotel zastrupiti s cianidom – ujeli so ga s pomočjo DNK analize

Fotografija je simbolična, Foto: epa

V Veliki Britaniji so aretirali 51-letnika, ki je grozil, da bo na policah enega od vodilnih supermarketov pustil hrano potopljeno v cianid. David Ward je poskušal izsiliti vodstvo trgovine, da mu plača 2 milijona funtov. V nasprotnem primeru bi zastrupil hrano v trgovini. Vodstvu supermarketa je povedal, da bo, ko mu bodo nakazali denar, razkril kateri izdelek je potopil v cianid.

Brezposelni diplomant kemije je kriminalno odisejado začel s stekleničko cianida, ki jo je, skupaj z grozilnim pismom, poslal na sedež trgovskega podjetja. Ward je zapisal, da bo izdelek, ki ga je zastrupil, zagotovo prodan v naslednjih petih dneh, rezultat pa bo takojšnja smrt kupca.

Izsledili so ga z DNK analizo
Detektivi so Warda izsledili z DNK analizo. Vzorec DNK so pridobili iz znamke na grozilnem pismu. Sam strup pa naj bi storilec kupil na “globokem internetu”. Policija je Warda aretirala en dan pred postavljenim rokom, potem ko je analiza DNK razkrila identiteto storilca. Ward je namreč imel policijsko kartoteko iz leta 2012. Sedaj mu grozi, da bo, potem ko je krivdo priznal, za rešetkami preživel naslednjih sedem let.

Pisal je kot da gre za hudodelsko združbo
Storilec je v pismu zapisal, da je v njegovo spletko vključenih več zaposlenih v trgovini in, da bi lahko katerikoli izmed njih podtaknil strup. Zapisal je: “Odmerek je dovolj velik, da lahko ubije celo družino v manj kot 30 minutah od zaužitja. Hočemo 2 milijona funtov. Vsi smo uslužbenci vašega podjetja in lahko kadarkoli zastrupimo živila. Imamo moč, da uničimo vaše podjetje in ga tudi bomo, če nam ne plačate. Če ne boste plačali bodo ljudje umrli in naslednjič bomo zahtevali 4 milijone funtov.”

Na policiji so potrdili, da vzorec cianida, ki ga je Ward poslal v grozilnem pismu, lahko povzroči smrt do desetih ljudi. Na zaslišanju je Ward dejal, da ni zastrupil nobenega živila in da je le grozil. Dejal je tudi, da je deloval sam, čeprav je pismo napisano v množini.

Še Ward je priznal, da je naredil bedarijo
Sodnik Mark Dennis je ob izreku sodbe dejal: “V štirih dneh odkar ste poslali pismo, vas je policija identificirala in aretirala na vašem domu. Če DNK analiza ne bi dala rezultatov bi bili prosti, da izsiljujete naprej. Imeli ste ustrezno znanje kemije in ste bili popolnoma sposobni uresničiti grožnjo.” Wardov odvetnik je dejal, da njegova stranka sprejema kazen in da bo iz zapora prišla poboljšana. Na koncu sojenja je Ward izjavil, da je res naredil hudo bedarijo. Identiteta trgovine pa je, po ukazu sodišča, stala skrita javnosti.

A. R., Daily Mail