fbpx

Kurdi še naprej žrtve turškega terorizma – kdaj se bo končalo?

Foto: epa

Uradne sirske oblasti so ostro obsodile včerajšnje turško bombardiranje Kurdov na severu Sirije in ob ponovni tovrstni kršitvi zagotovile povračilne ukrepe. Sirska vojska je v preteklosti sicer že sestrelila turško izvidniško letalo. 

Uradne sirske oblasti so odločno obsodile včerajšnje turško bombardiranje kurdskih vojaških enot na severnem območju Sirije ter zagotovile povračilne ukrepe, če Ankara v prihodnosti ponovno krši njihov zračni prostor. Ob tem je Damask Turke obtožil zelo očitne agresije na sirsko državno ozemlje ter da so zagrešili smrt nedolžnih civilistov. Znano je, da je Sirija v preteklosti že sestrelila turško letalo, navaja RT.

Sirija grozi z resnimi posledicami
Kurdske milice se sicer borijo proti upornikom, ki uživajo podporo Turčije, in sicer za ozemlje, ki je bilo že iztrgano iz krempljev Islamske države. Ob tem napadu so Turki po navedbah oblasti iz Ankare odstranili kakšnih 200 pripadnikov kurdskih sil, medtem ko Kurdi navajajo 15 smrtnih žrtev, sirske oblasti pa govorijo o 150 nedolžnih civilnih žrtvah ter ob tem opozarjajo, da bodo imele tovrstne neodgovorne poteze resne posledice za stabilnost in varnost celotne regije.

Američani so že “uprizorili Pilatovo umivanje rok” 
Ob dogodku pa so si ZDA v slogu Pilata že “umile svoje roke”, saj so zanikale svojo vpletenost v napade na Kurde, čeprav nekatera poročila trdijo, da so v napadih sodelovali tudi oni. Obenem so Američani vse strani pozvali, da naj se izogibajo vseh neusklajenih potez, saj da se vsi borijo predvsem proti Islamski državi.

Turčija in Sirija v sporu že od začetka vojne
Turška letala so v zadnjem času večkrat kršila sirski zračni prostor, kar se povezuje z dogodki v mestu Alep, predvsem zaradi okrepitve bojev na območju tega mesta. Kar štiri strani se namreč med seboj vojskujejo za prevzem nadzora nad tamkajšnjim območjem. Napetosti med državama so stalnica že vse od pričetka konflikta v Siriji, torej od leta 2011, saj Ankara vztrajno podpira upornike, ki se borijo proti uradnim oblastem v Damasku.

Sirska vojska že pokazala Turkom, da se z njo ne gre igrati
Leta 2012 je Sirija sicer že uničila turško izvidniško letalo, ki se je znašlo nad sirskimi teritorialnimi vodami. Sirija je ob tem trdila, da je ubranila svoje državne meje, medtem ko je turška stran Damask obtožila kršenja mednarodnega prava. Pozneje so sicer iz Turčije sporočili, da je njihovo letalo po pomoti zašlo v sirski zračni prostor, vendar so še vedno vztrajale, da je bilo sestreljeno v mednarodnem zračnem prostoru – ko se je že vračalo.

Foto: epa, fotografija je simbolična

Foto: epa, fotografija je simbolična

Turčija nezakonito vdirala na sirsko državno ozemlje tudi po kopnem 
V drugi polovici poletja je turška vojska ob pomoči sirskih upornikov izvedla kopensko ofenzivo na sirskem državnem ozemlju, da bi osvobodila določena območja pod oblastjo Islamske države, vendar je Turke Damask tedaj obsodil kršitve sirske državne suverenosti, medtem ko so Kurdi dejali, da gre za vojno, uperjeno proti njim samim, medtem ko skušajo svoja ozemlja osvoboditi izpod oblasti islamskih teroristov, še navaja RT.

Številne države si prizadevajo za končanje tragedije na Bližnjem vzhodu
Z namenom končanja oboroženih spopadov na sirskem državnem ozemlju se je nedavno že sestal VS Združenih narodov. Veliko pozornost mednarodne javnosti je vzbudilo še zlasti dogajanje na že omenjenem območja mesta Alep, iz katerega prihajajo poročila o številnih civilnih žrtvah ter obsežni humanitarni katastrofi. Izredno zasedanje so zaradi tamkajšnjih kritičnih razmer zahtevale ZDA, Velika Britanija in Francija. Mnogi ob tem Rusijo obtožujejo, da je odgovorna za to, ali bo tamkajšnje vojno stanje v bližnji prihodnosti doživelo svoj epilog.

Domen Mezeg